Protesterende studenten verlaten Academiegebouw: Onze eisen zijn ingewilligd

Groninger studenten bezetten op 7 september het Academiegebouw. Ze eisten onder meer gratis noodhuisvesting. Foto: Maaike Borst

De bezetting in het Academiegebouw in Groningen is ten einde. Het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met de demonstrerende studenten afspraken gemaakt over langetermijnoplossingen voor het huisvestingsprobleem.

De studenten namen donderdagmiddag bezit van de trappen in het Academiegebouw en eisten gratis noodhuisvesting, een stop op de groei van de universiteit, actie om leegstaande kantoorpanden beschikbaar te stellen voor studenten en stellingname van de RUG tegen het op groei gerichte financieringsmodel van het hoger onderwijs.

Lang onderhandelen

Het universiteit heeft, na lang onderhandelen, op verzoek van de demonstranten een tekst van de collegevoorzitter van de VU ondertekend dat het huidige financieringsmodel bekritiseert. Ook heeft de universiteit - nogmaals - benadrukt dat ze geen groei ambieert.

Daarnaast komt er een convenant vanuit de gemeente om met alle betrokken partijen het huisvestingsprobleem te lijf te gaan. Tot slot mogen de studenten die nu in een van de tenten op het Zerniketerrein slapen gratis verkassen naar opvang in een voormalige school in de Metaallaan.

Goed gesprek

Bart Hekkema van Democratische Academie Groningen DAG is tevreden. ,,Ze hebben toegegeven aan al onze eisen.’’ Vlak voor middernacht verlieten de studenten het Academiegebouw.

,,We zijn gezamelijk tot oplossingen voor de langetermijn gekomen’’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ,,We hebben een goed gesprek gevoerd.’’

Gemoedelijk

De bezetting begon donderdagmiddag om vier uur, als voortzetting van een protest op de Ossenmarkt. De sfeer in het Academiegebouw was gemoedelijk. Universiteitsbestuurder Jan de Jeu, gemeenteraadsleden en wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen hebben de studenten toegesproken. Aan het begin van de avond ging het Academiegebouw op slot voor studenten die zich nog wilden aansluiten bij het protest. Ook de politie was betrokken bij de onderhandelingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu