Protestmars Unmute Us is in Groningen de grootste van heel Nederland. 'Het is ontzettend belangrijk dat we de nacht weer terug krijgen' | Talk of the Town

De Unmute Us demonstratie die zaterdag door Groningen dendert is de grootste in Nederland, zegt Chris Garrit. Hij is een van de aanjagers van de protestmars van de culturele sector en vertelde vrijdagavond in Talk of the Town dat er 27 vrachtwagens Groningen zullen doorkruisen.

Garrit is al dertig jaar actief in de culturele sector in de stad. Vrijdag kwam hij langs bij presentator Lara Harbers om te vertellen over de protestmars die zaterdag door verschillende steden Nederland dendert.

Het is de tweede manifestatie van Unmute Us. ,,Vorige keer zijn we begonnen met acht wagens”, vertelt Garrit. De hele manifestatie werd toen in vijf dagen opgezet. ,,Nu is het een beetje uit de hand gelopen en zijn we opeens de grootste manifestatie van heel Nederland geworden.”

,,Dat geeft ook aan dat die culturele sector in Noord Nederland enorm groot is en dat die nachtcultuur ook heel erg leeft in de stad. En dat het ook ontzettend belangrijk is dat we de nacht weer terug krijgen.”

‘Er moet nu duidelijkheid komen’

Ook Mariska Berrevoets, directeur van festival Grasnopolsky in Scheemda, doet zaterdag mee aan Unmute Us. Volgens haar gaat de overheid roekeloos om met de cutuursector. ,,Wij hebben morgen een wagen in Utrecht”, vertelt ze.

Grasnopolsky was het allerlaatste festival in Nederland voordat de coronapandemie uitbrak. ,,Een dubieuze eer.” Berrevoets heeft in het jaar daarop het festival steeds een stukje naar voren moeten schuiven. ,,Het duurt zo lang. Ik durf mijn hand nog niet in het vuur te steken voor maart 2022. En er is geen garantiefonds meer, dus die duidelijkheid moet er nu komen.”

Geen reactie

,,Ik heb meegelopen in de eerste Unmute, en ik vond na het uitblijven van een reactie dat wij gewoon ook maar even moesten aanhaken met een reactie.” Want na de eerste manifestatie van 21 augustus bleef het stil in Den Haag.

,,De Jonge en Rutte die hebben toch gemeend deze hele grote demonstratie van 70.000 mensen een beetje te negeren”, zegt Garrit. ,,En dat vind ik eigenlijk ongehoord, dat dat kan in democratie zoals Nederland.”

Na de eerste protestmars schreef de organisatie van Unmute Us een brief aan de overheid met acht vragen. Garrit: ,,Daar is geen reactie op gekomen, omdat daar ook geen reactie op te geven valt. Die twee maten vallen gewoon niet uit te leggen.”

Formule 1

Garrit doelt op de Formule 1 in Zandvoort: ,,Dat heeft bij mij binnen wel iets gebroken.” Ook Berrevoets heeft er geen goed woord voor over: ,,De grootste fuck you die je aan de culturele sector kunt geven. De sector die al het langste stilstaat van iedereen. Dus ik vind dat echt een enorme middelvinger, en heel exemplarisch voor waar wij nou eigenlijk voor demonstreren.”

Verwachten Garrit en Berrevoets nu wel een reactie? ,,Ik verwacht helemaal niks”, aldus Garrit. ,,Ik hoop op een enorm grote opkomst, en dat de culturele sector zich weer positief laat zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Talk of the town
Video
menu