Protestparade door centrum van Groningen om vuist te maken tegen coronaregels voor evenementenbranche. Zo ziet dat eruit: dj's, bands, dansers en sprekers

De evenementensector voert zaterdag actie tegen de coronamaatregelen. Clubs, festivals en bezoekers: ze lopen de protestmars ‘Unmute Us’ door Groningen. Alles om een vuist te maken tegen maatregelen die het onmogelijk maken evenementen te organiseren. Dit is hoe de actie eruit ziet.

De Forest Stage tijdens het Paradigm Festival van 2018.

De Forest Stage tijdens het Paradigm Festival van 2018. Foto: Archief Knelis / Niels Meijer

De protestparade begint vanaf de Concourslaan in het Stadspark om 14.00 uur. Vanaf daar gaat het richting binnnenstad en volgt een ronde via het Zuiderdiep, de Grote Markt, de Noorderhaven en de Westersingel (route, zie onder). Verschillende wagens worden gevuld met geluidsinstallaties, dj’s, dansers, danseressen en sprekers.

De organisatoren spreken van een liefdevol protest en roepen zoveel mogelijk mensen op zich aan te sluiten. Een van de partijen die meedoet is Paradigm. Dat had lange tijd de hoop het jaarlijkse festival te kunnen houden, maar het bleek onmogelijk door de coronamaatregelen.

‘Onzekerheid en gebrek aan perspectief’

„De laatste twee jaar waren een rollercoaster”, schrijft Paradigm in een mail die oproept om aan te haken bij de actie. „Soms waren de maatregelen goed en logisch, soms waren ze volgens ons ongefundeerd. We hielden ons eraan en hoopten dat we zo het doel zouden bereiken om weer samen te komen.”

Maar de maatregelen gaan volgens de actievoerders te lang door. „Na maanden van onzekerheid krijgen we geen perspectief.” Er is volgens de partijen sprake van een dubbele moraal en beloftes van het kabinet zijn niet waargemaakt. Zo is er veel boosheid over het toestaan van publiek bij voetbalwedstrijden, terwijl evenementen met meer dan 750 man nog steeds verboden zijn.

Protestmars

De protestmars wordt op hetzelfde moment ook gehouden in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In Groningen doen onder meer EM2 mee, Paradigm, Kopjek, OOST en Subsonic.

Nachtburgemeester Merlijn Poolman, Chris Garrit van EM2 en Ebel Jan van Dijk van het Bevrijdingsfestival Groningen zullen spreken.

De organisaties hopen dat veel mensen meedoen: „ We nodigen iedereen uit . Laten we dansen en zo groot groeien dat ze ons tot in Den Haag horen!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu