Provinciale Staten en Groninger gemeenteraad: ‘Neem Eurosonic Noorderslag op in Culturele Basisinfrastructuur!’

Small Town Bandits op het podium van Swoolish Garage tijdens Eurosonic 2020. Foto: Jorrit van de Kolk

Een meerderheid van partijen in de Provinciale Staten en de Groninger gemeenteraad roept minister Van Engelshoven in een brief op om Eurosonic Noorderslag op te nemen in de zogeheten Culturele Basisinfrastructuur. Zo komt het festival in aanmerking voor steunmaatregelen. Sinds het begin van de coronacrisis verkeert de organisatie van het festival in zwaar weer.

Eurosonic Noorderslag (ESNS) wordt jaarlijks georganiseerd in de stad Groningen en is voor veel artiesten een belangrijke springplank naar het internationale podium. Artiesten als Dua Lipa, De Staat en Spinvis vonden er hun weg naar de top. ,,Het zou een culturele ramp zijn wanneer Eurosonic Noorderslag door corona verdwijnt. Het festival is toonaangevend voor de Europese popscene en brengt Nederlandse artiesten onder internationale aandacht”, stelt briefschrijver en VVD-statenlid Marjolein Vulpes.

‘Nationaal belang’

,,Jaarlijks komen duizenden cultuurprofessionals naar Groningen om nieuwe artiesten te ontdekken en creatieve ideeën uit te wisselen. ESNS is daarmee de Europese broedplaats voor cultureel talent en innovatie: het behoud van het festival is van nationaal belang.”

Topevenement

De Groninger politici vragen cultuurminister Van Engelshoven om ESNS op te nemen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Vulpes: ,,De BIS is de landelijke regeling voor toonaangevende cultuurinitiatieven van hoge kwaliteit, die in Nederland een belangrijke rol vervullen voor talentontwikkeling en de rol van Nederland in de internationale cultuurscene. Nationale topevenementen dus. En zeg je topevenementen, dan zeg je Eurosonic Noorderslag”.

Stimulans voor Groninger economie

Het festival is ook belangrijk voor lokale ondernemers, zegt Vulpes. ,,De tienduizenden bezoekers bezoeken ook de Groninger kroegen en restaurants, ontdekken daarnaast wat voor moois er in Groningen nog meer te doen is en overnachten in onze hotels en hostels. Het festival is daarmee een belangrijke jaarlijkse stimulans voor onze Groninger cultuur en economie.”

Nieuws

menu