Provincie Drenthe steekt geld in luchtsensorenproject van RUG en Groninger Forum

De provincie Drenthe steekt ruim 7000 euro in de meetactie ‘Onze Lucht’ van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Forum Groningen. Bijna 800 inwoners uit de drie noordelijke provincies hebben zich aangemeld.

Studenten zijn bezig met het bouwen van sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Het was de bedoeling dat ze in bibliotheken workshops aan de deelnemers gaven, maar door corona is dat niet mogelijk. Deelnemers krijgen nu een handleiding toegestuurd.

Studenten zijn bezig met het bouwen van sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Het was de bedoeling dat ze in bibliotheken workshops aan de deelnemers gaven, maar door corona is dat niet mogelijk. Deelnemers krijgen nu een handleiding toegestuurd. Foto: Peter Wassing

Het doel van het project is dat zogenoemde burgerwetenschappers met zelfgebouwde sensoren de luchtkwaliteit en de concentratie fijnstof in hun omgeving meten. Het is de bedoeling dat in Drenthe maximaal 291 sensoren komen. De organisatie streeft naar 1100 deelnemers.

Vijftig scholen in Drenthe krijgen een sensor

Deelname bestaat uit het zelf bouwen van een sensor tijdens een workshop in de bibliotheek – of thuis via een video en handleiding als de bibliotheken gesloten zijn – en vervolgens in eigen omgeving de lucht meten. Een sensor kost maximaal 25 euro. Deelnemende gemeenten betalen de rest van het bedrag.

Woordvoerder Theo Jurriëns van de RUG is blij met de bijdrage. ,,Een aantal Drentse gemeenten heeft nog geen bijdrage toegezegd. Daarom zijn ongeveer negentig burgers in de wacht gezet, maar zij kunnen nu ook meedoen. Verder mogen we van de provincie vijftig basisscholen met een sensor blij maken. Ook missen we nog ongeveer negentig postcodes die niet meedoen.’’

Doet mijn gemeente ook mee?

De volgende gemeenten hebben al een bijdrage toegezegd: Terschelling, Vlieland, Harlingen, Waadhoeke, Fryske Marren, Heerenveen, Leeuwarden, Ameland, Opsterland, Dantumadiel, Noard-East Fryslan, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Smallingerland, Schiermonnikoog, Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Coevorden, Emmen, Tynaarlo, Noordenveld, Westerkwartier, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Westerwolde en Delfzijl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu