Provincie Groningen investeert 6,5 miljoen euro in fietsverbindingen tussen Zuidhorn en Leek, bij Zoutkamp, tussen Appingedam en Delfzijl en tussen Veendam en Pekela

Foto: Pixabay.

Er komt een nieuwe fietsverbinding tussen Zuidhorn en Leek, een fietsbrug bij Zoutkamp en de bestaande fietsroute tussen Appingedam en Delfzijl wordt verbeterd. Kosten: 6,5 miljoen euro.

Eind dit jaar beslist de provincie over nog eens 13 miljoen euro aan investeringen in het fietsverkeer in Groningen.

Fietsverbinding Zuidhorn-Leek

De provincie reserveert 3,2 miljoen euro voor een nieuwe fietsverbinding tussen Zuidhorn en Leek. Fietsers delen de provinciale weg N978 nu met auto-, vracht- en landbouwverkeer. Het is een drukke weg waar hard wordt gereden. De fietsroute tussen Zuidhorn en Leek is een belangrijke verbinding voor scholieren. De provincie, gemeente Westerkwartier en de omgeving bepalen de komende maanden de nieuwe locatie voor het fietspad. De voorkeur gaat uit naar een fietspad dat gescheiden is van de rijbaan.

Fietsbrug en fietspad Zoutkamp

Er is ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe fietsbrug over het Reitdiep in Zoutkamp. Fietsers delen de Reitdiepbrug nu met autoverkeer. Het is een drukke en toeristische fietsroute, die onderdeel uitmaakt van het Rondje Lauwersmeer. Met een fietsbrug direct naast de bestaande autobrug worden auto- en fietsverkeer op de Nitterweg (N388) gescheiden.

Aansluitend op de fietsbrug wil de provincie een nieuw fietspad aanleggen ten oosten van de N388 tussen de Sluisweg en S.H. Woldringhstraat. Hiervoor trekt de provincie 330.000 euro uit. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is ook subsidie beschikbaar gesteld voor de fietsbrug.

Fietsroute Appingedam-Delfzijl

De provincie investeert ook in de bestaande fietsroute tussen Appingedam en Delfzijl. De verbeteringen aan het fietspad vallen samen met de bouw van de Eemsdelta Campus in Appingedam, die vanaf het schooljaar 2022/2023 plaats biedt aan 1.700 leerlingen. De provincie en de gemeente Eemsdelta hopen dat de fietsverbinding klaar is bij de opening van de Campus. De provincie stelt 1.350.000 euro beschikbaar voor het project.

Fietspad Veendam-Pekela

De provincie draagt 56.000 euro extra bij aan de aanleg van een fietspad langs de Drieborghweg bij Veendam. Het fietspad is onderdeel van de fietsroute tussen Veendam en Pekela via Zuidwending. Nu delen fietsers de weg met auto’s en landbouwvoertuigen.

De gemeente Veendam ontving al eerder subsidie van de provincie voor dit project. Het fietspad is begin 2022 klaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu