Provincie Groningen koploper lokale energiecoöperaties

Nergens in Nederland zijn dit jaar zoveel nieuwe energiecoöperaties opgericht als in de provincie Groningen (11 van de 51).

Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor, die voor de tweede keer is samengesteld. Onderzoekers verklaren de grote interesse, in verhouding tot het aantal inwoners, uit de ondersteuning door de Groninger Energiekoepel GrEK, de regionale samenwerking en de steun van de provincie.

Aardbevingen

Het bestaan van een eigen energiebedrijf van lokale coöperaties, Noordelijk Lokaal Duurzaam, speelt ook een positieve rol. Onderzoekers noemen in de monitor niet dat veel Groningers door de aardbevingen meer dan elders het belang van de energietransitie zien. Dat speelt volgens de provincie wel.

De Groninger Energiekoepel viert de positieve uitkomsten van het onderzoek vrijdag met de lokale energiecoöperatie Duurzaam Menterwolde in Noordbroek. Een van de leden krijgt alvast een zonnepaneel van het coöperatieve zonnepark Sunbrouck (1200 panelen), dat volgend jaar op de crossbaan in Zuidbroek wordt aangelegd. Inwoners van Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en een deel van Oldambt (Scheemda) kunnen daar zonnepanelen kopen en hun eigen stroom opwekken.

De groei is er nog niet uit

Volgens de samenstellers van de monitor zijn er in Nederland nu 313 lokale energiecoöperaties met 50.000 leden en steeg hun energieproductie dit jaar met 50 procent naar 138 mW. De groei is er nog niet uit. De onderzoekers verwachten volgend jaar zeker een verdubbeling.

Er staan alleen al in de provincie Groningen plannen voor coöperatieve zonneparken op stapel in Garnwerd (GLOED), Groningen (Vierverlaten), Loppersum, Stedum, Wagenborgen (Groot Bronswijk), ‘t Zandt (Zonnedorpen) en Zuidhorn (Zevenster Zonnestroom).

De lokale energiecoöperatie Grunneger Power, die dit jaar onder meer een zonnedak op het Alfa college stichtte (archieffoto DvhN), gaat het zonnepanelenproject Huren met Zon van woningstichting Nijestee ook voor andere woningcorporaties uitvoeren en is betrokken bij het nieuwe zonnedak op P+R Reitdiep.

In de stadswijken Meerstad en Paddepoel onderzoekt Grunneger Power de mogelijkheden om stroom op te wekken met een kleine, coöperatieve windmolens. Daarvoor bestaan ook plannen in Schildwolde en Tinallinge.

Nieuws

menu