Provincie Groningen heeft coronaschade nog altijd niet ingelopen. 35 miljoen euro aan projecten op de lange baan geschoven

De coronacrisis blijft doorwerken bij de provincie Groningen: ook in 2022 is voor 35 miljoen aan projecten doorgeschoven.

De coronacrisis blijft doorwerken bij de provincie Groningen: ook in 2022 is voor 35 miljoen aan projecten doorgeschoven. Foto: Shutterstock

De provincie Groningen heeft de achterstanden in het werk door de coronacrisis nog altijd niet ingelopen. In 2022 is opnieuw voor tientallen miljoenen aan projecten doorgeschoven omdat het niet lukte ze te realiseren.

Vooral daardoor sluit de provincie het financiële jaar 2022 af met een fors positief resultaat. Volgens de dinsdag gepresenteerde jaarrekening is er 34,9 miljoen op de plank blijven liggen. Dat geld is doorgeschoven naar dit jaar, in de hoop de projecten waarvoor het opzij was gezet alsnog worden opgestart of voltooid.

Corona drukt al drie jaar op werk dat provincie verzet krijgt

Het is voor het derde jaar op rij dat de coronacrisis doorklinkt in het provinciale huishoudboekje. Ook in 2020 en ‘21 werd al voor tientallen miljoenen aan werk doorgeschoven dat was blijven liggen doordat de ambtelijke voorbereiding en realisatie met name tijdens de lockdowns forse vertraging opliep.

Sindsdien geeft de provincie extra gas om de schade in te halen. ,,Maar ook in 2023 gaan we nog niet op nul uitkomen’’, verwacht scheidend gedeputeerde IJzebrand Rijzebol bij de presentatie van zijn laatste jaarrekening als provinciebestuurder. Het tijdverlies door corona blijft doorwerken, ook doordat de inspraak- en vergunningsprocedures grote vertraging hebben opgelopen.

Veel projecten bleven liggen, toch tevredenheid over wat wel is gelukt

Toch is Rijzebol niet ontevreden over wat er vorig jaar wél is gerealiseerd. Met de afronding van de ecologische verbindingszone bij Westerbroek werd een ‘natuurlint’ voltooid van in totaal 2500 hectare die zich uitstrekt tot het beekdal van de Ruiten Aa in Westerwolde.

Verder is liefst 500 miljoen opzij gezet voor mobiliteitsfonds ter verbetering van weg-, spoor-, vaar- en fietsverbindingen en werd eveneens geld gereserveerd voor de stimulering van de economie, woningbouw, steun aan cultuurinstellingen met geldnood door de hoge energieprijzen en voor de aankoop van ruilgronden voor boeren die in het nauw komen door de stikstofplannen van het kabinet.

Overschot ligt niet op onderhandelingstafel bij beoogde coalitie

De bijna 35 miljoen die de provincie overhield, blijft op de plank liggen voor de projecten waarvoor ze gereserveerd waren. Het levert dan ook geen extra geld op voor het nieuwe collegeprogramma voor de komende vier jaar, waarover verkiezingswinnaar BBB nu onderhandelt met PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie.

De financiële armslag voor de nieuw te vormen coalitie is aanzienlijk kleiner dan bij de start van het huidige college in 2019. Toen was er nog 85 miljoen te verdelen voor nieuw beleid, nu is dat minder dan de helft. De onderhandelaars hebben nog een kleine 40 miljoen beschikbaar aan vrije beleidsruimte, becijferde provinciaal kasbeheerder Rijzebol al eerder.