Provincie maakt geen aanspraak op stikstofruimte 100 km-maatregel, want huidige bouwplannen in Groningen niet in gevaar

Foto: Archief DvhN

De provincie Groningen maakt op dit moment geen aanspraak op de stikstofruimte die is gecreëerd door de verlaging de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de A7 en de A28. Dat is ook niet nodig. De huidige bouwplannen kunnen doorgaan.

Het kabinet heeft het effect van die maatregel vastgelegd in een stikstofregistratiesysteem. Dit maakt het mogelijk nieuwe initiatieven met stikstofuitstoot toe te kennen aan woningbouw- en wegenprojecten. Volgens de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) zijn in Groningen geen bouwprojecten die zodanig onder druk staan dat stikstofruimte moet worden geclaimd na de ingevoerde snelheidsbeperking op snelwegen.

Huidige bouwprojecten niet in gevarenzone

,,Als het om aantasting van Europees beschermde natuurgebieden gaat, blijven Groningse woningbouwplannen binnen de norm’’, zegt Staghouwer. ,,Even dachten we dat een woningbouwproject ten zuiden van de stad Groningen in de gevarenzone zou liggen vanwege het effect op de Drentsche Aa. Dat blijkt niet het geval.’’

Dat na de 100 kilometermaatregel geen aanspraak wordt gemaakt op de stikstofruimte betekent niet dat Groningen nergens meer recht op heeft. ,,We laten deze ronde aan ons voorbijgaan. In de Randstad is woningnood. Er moet daar meer worden gebouwd. Uitgerekend daar staan bouwprojecten zwaar onder druk. Wij vinden het begrijpelijk dat daar de prioriteit ligt.’’ Bij het bepalen van de stikstofruimte is ook de hoeveelheid verkeer en uitstoot op de snelwegen in de desbetreffende provincie meegenomen.

Groningse voorstellen voor natuurherstel in de maak

Het verkrijgen van stikstofruimte voor de landbouw vindt de provincie een heel ander verhaal. ,,Daarover zijn we in onderhandeling met de minister. Om ruimte te maken voor landbouw en bedrijfsleven zijn we in Groningen bezig voorstellen te maken voor natuurherstel. Als de minister de goede besluiten neemt en wij meer natuur ontwikkelen, kunnen we hopelijk voorkomen dat bedrijven aan banden worden gelegd.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu