Provincie stelt onderzoek in naar 'illegaal' afgraven middeleeuwse zeedijk bij Kommerzijl

Op deze plek is de oude zeedijk bij Kommerzijl volgens boer Van den Eynden in de jaren dertig al afgegraven. Foto: DVHN

De provincie Groningen stelt een onderzoek in naar mogelijke illegale afgraafactiviteiten aan een middeleeuwse zeedijk even voorbij Kommerzijl.

Volgens de gemeente Westerkwartier zijn de oude zeedijken beschermd. Dat geldt ook voor de betreffende dijk tussen Kommerzijl en Het Hoekje, die zich bevindt aan de Ooster-Waarddijk. Een eigenaar die tot ontgronden wil overgaan, moet hiervoor een vergunning aanvragen bij de provincie. Dat zou niet zijn gebeurd. Een omwonende diende hierover dit voorjaar een klacht in bij de provincie.

Volgens de gemeente bekijkt de provincie op dit moment hoe met dit zogenoemde handhavingsverzoek moet worden omgegaan. De uitkomst van dit onderzoek is nog niet bekend. Als blijkt dat er sprake is van onrechtmatige afgraving, wordt de eigenaar gesommeerd de dijk in de oude staat te herstellen.

Schriftelijke vragen

B en W van de gemeente Westerkwartier schrijven dit in antwoord op schriftelijke vragen die zijn ingediend door het Marumer PvdA-raadslid Hans Koenders. Die laat in reactie weten dat hij via een Twitterbericht op de kwestie is geattendeerd. De tweet werd begin mei verzonden door Koen Meier, die zelf eerder actief was bij de VVD in de gemeente Zuidhorn.

Zijn naam prijkte bij de herindelingsverkiezingen eind 2018 op de kieslijst van VZ Westerkwartier. Meier plaatste op Twitter twee foto’s ter illustratie van de afgraving en schreef erbij: ,,We zouden toch geen middeleeuwse dijken meer afgraven? Tussen Kommerzijl en ‘t Houkje. Buiten Middag-Humsterland, maar toch.’’

Eigendom van Van den Eynden

De grond waarop de oude zeedijk zich eerder bevond, is eigendom van de broers Van den Eynden, die als maatschap hier een akkerbouwbedrijf bestieren. Volgens Niek van den Eynden dateert de afgraving uit de jaren dertig. ,,Al sinds jaar en dag hebben wij de plek waarop eerder de zeedijk lag als dumpplaats voor sorteergrond.’’ Na de oogst gaan aardappelen met de kleigrond die hieraan vastzit, naar een schuur. Na het sorteren wordt de klei die overblijft, gedumpt op deze plek. Na verloop van tijd gaat de grond terug naar het land.’’

Het weghalen van de bult kleigrond is door een omwonende vermoedelijk als mogelijk illegaal afgraven. ,,Ons treft geen blaam. Wij maken ons hier dan ook geen ogenblik druk om’’, zegt Van den Eynden. Volgens hem bracht de provincie in de jaren negentig de oude zeedijken die al eeuwen buiten gebruik zijn, in kaart. ,,In één oogopslag kan de provincie op deze kaart zien hoe de dijk ter hoogte van ons bedrijf is afgegraven.’’ Volgens Van den Eynden kregen boeren in de omgeving op basis van deze kaart nadien nog toestemming om afgravingen te verrichten.

Over de vorderingen van het onderzoek kon de provincie gisteren geen mededelingen doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu