Provincie Groningen wil 750 hectare extra bos: goed voor milieu en klimaat

Groningen. Gedeputeerde Henk Henk Staghouwer. Foto: Peter Wassing

De provincie wil Groningen aankleden met meer groen. Daarom biedt ze de mogelijkheid om het landschap te stofferen met 750 hectare extra bos.

,,Mensen hebben behoefte aan meer bomen. Ze vergroten de natuurbeleving van het landschap. De coronatijd waarin veel mensen de buitenlucht in gaan, heeft ons dat geleerd. Het is ook goed voor het milieu en het klimaat’’, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie).

‘We slopen niets’

Zonder de veelgeprezen openheid en weidsheid van het Groninger landschap geweld aan te doen, heeft de provincie een kaart gemaakt waarop vooral groene linten staan afgebeeld. ,,We gaan vooral uit van groene stroken die we steviger invullen. We slopen niets, maar zetten er een plus op. Denk niet alleen aan wegbeplanting maar ook aan herstel van groen bij de ingang van dorpen’’, zegt Staghouwer.

De kosten van deze extra aankleding van het landschap worden de komende tien jaar geschat op 19,3 miljoen euro. Dat bedrag wordt opgehoest door allerlei partijen, zoals provincie, gemeenten, particulieren en natuurorganisaties, die investeren in het vergroenen van hun gebied. Natuurclubs en particulieren kunnen aanvragen doen.

Sympathiek plan, zegt Bond Heemschut

Bond Heemschut, de waakhond van het open landschap en ander erfgoed, vindt het idee voor meer groen ‘sympathiek’. ,,We zijn dan wel heel benieuwd naar de plannen en de uitvoering. Het kan niet zo zijn dat je in dorpen en wijken de doorkijk op het open landschap ontneemt met nieuwe aanplant’’, zegt Pier Bosch van Bond Heemschut. Wat zijn organisatie betreft steekt dat heel nauw. ,,Dat open landschap is de charme van Groningen. Waar wij op letten is de intentie van de vergroening. Is het schaamgroen en moet er iets worden weggeplant of is het verfraaiing?’’

Onder wegplanten zou je kunnen verstaan, het enigszins deels wegpoetsen van hoge windmolens. Kijkend naar de groene lijnen op de kaart in het rapport ‘Meer bos en bomen in Groningen’ steekt Staghouwer niet onder stoelen of banken dat dit een bijkomend voordeel kan zijn.

Half verlaten industrieterreinen

Bosch: ,,Nog beter is het om in het open landschap geen windmolens neer te zetten. Dan hoef je ook niets te maskeren. Maar goed, meer bos en bomen klinkt aardig als moet je oppassen dat er geen uitglijders tussen zitten.’’ Bond Heemschut ziet graag bomen in ‘onduidelijke gebieden’ zoals half verlaten industrieterreinen. ,,Daar valt heel wat te winnen. Je kunt daar zomaar 10 of 20 hectare bos kwijt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu