Provincie wil nú weten hoeveel trein naar Stadskanaal kost

Arriva trein. FOTO ARCHIEF

Spoorwegbeheerder ProRail moet snel meer inzicht geven in de uiteindelijke kosten van de nieuwe spoorverbinding Veendam-Stadskanaal.

De provincie Groningen heeft 63,7 miljoen euro over voor een volwaardig treintraject met een dagelijkse dienstregeling. Of dat genoeg is moet snel blijken. De provincie wil weten waar ze aan toe is en een knoop doorhakken.

Economische ontwikkelingen

Afgelopen week werd in Twente gepleit voor een betere verbinding met de stad Groningen. Inwoners zijn een petitie gestart. Ze zijn er van overtuigd dat een spoorlijn economische ontwikkelingen aanjaagt.

De Twentenaren hopen dat het traject naar Stadskanaal wordt doorgetrokken naar Emmen en Twente. Zover is het nog lang niet. De verdere ontsluiting van Oost-Groningen, inclusief het traject naar Stadskanaal, heeft zoveel haken en ogen dat er nog onvoldoende schot in de zaak zit.

Museumspoorlijn STAR

Onduidelijk is hoe wordt omgegaan met museumspoorlijn STAR die eigenaar is van het baanvak Veendam-Stadskanaal. Krijgt STAR een nieuwe vervangende spoorlijn Stadskanaal-Gasselte of moet ze de huidige lijn delen met Arriva? In dat geval zouden er in het weekend -als de stoomtreinen van STAR rijden - bussen rijden voor de Arriva-reizigers.

ProRail buigt zich al enkele jaren over de kosten van de spoorlijn, die sterk verbeterd, beveiligd en beheerd moet worden. Verder zit ProRail tot over zijn oren in het werk met beheer, onderhoud en vervanging van spoorlijnen in Nederland.

Subsidie

Uiterlijk 2020 moet duidelijk zijn of de spoorverbinding Veendam-Stadskanaal er komt. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van het subsidiebedrag. Na die datum kan het geld aan andere spoorprojecten worden besteed. Het provinciebestuur heeft altijd aangegeven dat het besluit deze collegeperiode (2015-2019) wordt genomen.

Een volwaardige treinverbinding is een diepe wens van de gemeente Stadskanaal. Dat kan niet worden gezegd van bestuurders in de gemeente Veendam die onlangs de voorkeur gaven aan het doortrekken van de spoorlijn naar Assen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu