Provincie wil uitleg van Rodin over 'traag' snel internet

Het eind is in zicht, maar de uitrol van snel internet op het Groninger platteland stagneert opnieuw. Westerkwartier vindt dat het al laatste in de rij te lang moet wachten. Foto: Archief DvhN

Het provinciebestuur wil opheldering van web- en telecombedrijf Rodin over de moeizame uitrol van snel internet op het Groninger platteland.

Dat zegt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol in reactie op de onvrede in vooral de gemeente Westerkwartier over de trage aanleg en slechte kwaliteit van het beoogde nieuwe glasvezelnet in dunbevolkt buitengebied.

Platteland te dunbevolkt voor commerciële providers

De provincie heeft daarvoor Rodin Broadband ingehuurd omdat commerciële internetproviders er geen brood in zien. Het bedrijf zou vanaf 2017 in totaal 11.000 woningen en bedrijven op het platteland aansluiten, van de Friese grens tot aan Scheemda.

Door aanloopproblemen heeft Rodin echter forse vertraging opgelopen. Oorspronkelijk zou de klus al in 2018 geklaard zijn. Dat moest echter tot een paar keer toe worden opgeschoven, tot uiteindelijk halverwege dit jaar.

Maar ook dat gaat niet lukken, liet het bedrijf liet al eerder weten. Op zijn vroegst komend voorjaar zouden alle beoogde aansluitingen zijn gerealiseerd. Ook al doordat corona nog voor nieuw oponthoud zorgt.

Geduld in Westerkwartier raakt op: spoedoverleg

Het geduld raakt ondertussen op in het Westerkwartier, dat nu als laatste aan de beurt is bij Rodin. Het gemeentebestuur gaat volgende week in spoedoverleg met de provincie om er meer vaart in te krijgen. Niet alleen de aanleg hapert, maar bij de verbindingen die wél zijn gerealiseerd, voldoen de stabiliteit en snelheid volgens de gemeente niet aan de eisen.

De problemen in het Westerkwartier spitsen zich vooral toe op de streek rond Ezinge en Feerwerd. Daar is een patstelling ontstaan rond 41 adressen. Bewoners en ondernemers stapten naar een concurrerend bedrijf omdat ze het wachten op Rodin zat waren, maar ook daar kwam een kink in de kabel. GlasDraad krijgt het karwei niet klaar voor de afgesproken prijs.

Provincie wil als opdrachtgever snel oplossing zien

De provincie zit als opdrachtgever van de miljoenenoperatie op het vinkentouw, zegt gedeputeerde Rijzebol. Hij wil snel een oplossing zien. ,,Wij hebben Rodin gevraagd te komen met de feitelijke stand van zaken betreffende de genoemde adressen in de gemeente Westerkwartier. Op basis hiervan zullen wij verder gesprekken voeren met de betrokkenen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu