Psyche Ergün S. (verdachte bioscoopmoorden) door coronacrisis nog niet onderzocht

Pathé Foto Kees van de Veen

Door coronamaatregelen in het Pieter Baan Centrum (PBC) is de verdachte van de bioscoopmoorden, de 33-jarige Ergün S., nog altijd niet onderzocht. De zaak loopt hierdoor extra vertraging op.

S. zou in april voor zeven weken worden opgenomen in het PBC. Het onderzoek moet duidelijk maken of en zo ja aan welke psychische aandoeningen de verdachte leed, op het moment van de moord op het schoonmakersechtpaar Gina en Marinus Visser, 26 oktober vorig jaar in de Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Donderdagmiddag staat in deze zaak een nieuwe pro-formazitting op de rol, in de rechtbank in Groningen.

Strafmaat en tbs

De verdachte geeft toe dat hij verantwoordelijk is voor het om het leven brengen van het echtpaar. Tijdens een pro-formazitting in februari verklaarde hij tegen de rechters dat hij tijdens de daad een psychose had. De psychische toestand van de verdachte is cruciaal bij de beantwoording van de vraag of hij ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard, gedeeltelijk of volledig. Dit is van invloed op de strafmaat en de duur van de eventuele tbs.

Om het coronavirus buiten de deur van het centrum te houden, neemt het PBC nog maar de helft van het normale aantal observanten op. S. is hierdoor vorige maand buiten de boot gevallen. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak werd eerder nog voor de zomer verwacht, maar doordat S. nog altijd onderzocht moet worden, is het zeer de vraag of dit nog wel gehaald wordt.

Verlenging voorarrest

Advocaat Gokhan Ozveren, net als zijn cliënt afkomstig uit Rotterdam, hoopt donderdag tijdens de pro-formazitting te horen wanneer S. dan wel terecht kan in het PBC. Op enkele onderzoekswensen na wordt er weinig nieuws verwacht van de zitting. Het Openbaar Ministerie zal om verlening van het voorarrest vragen. Ozveren zal zich hier niet tegen verzetten. De rechter moet formeel elke 90 dagen opnieuw beslissen over het verlengen van de voorlopige hechtenis van een verdachte.

S. hield zich afgelopen najaar al enkele dagen op in Groningen, toen hij in de vroege ochtend van 26 oktober naar binnen glipte bij de Pathé, vermoedelijk op zoek naar een slaapplaats. Hij verstopte zich in een schoonmaakkast, waar hij niet veel later door Gina moet zijn ontdekt, waarna de schoonmaakster werd gedood. Haar man Marinus kwam af op het lawaai en trof hetzelfde lot.

‘Elitetroepen’

Op een zitting in februari voor een (afgewezen) omgangsregeling met zijn dochter, verklaarde S. dat hij geloofde dat het echtpaar ‘als elitetroepen’ verantwoordelijk was voor de dood van zijn dochtertje. In werkelijkheid is er met zijn dochter niks aan de hand en is er van een eerdere connectie tussen de slachtoffers en de verdachte en diens kind geen sprake.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu