Psychiaters uit Groningen: zorg vrouwen met psychoses kan veel beter

Iris Sommer.

De zorg voor vrouwen die lijden aan psychoses kan een stuk beter, stellen onderzoekers in een deze week gepubliceerd stuk in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Aan de studie schreven ook de Nederlandse wetenschappers Bodyl Brand en Iris Sommer van het UMCG in Groningen mee. Schizofrenie wordt gemiddeld veel later ontdekt bij vrouwen dan bij mannen en ook werken medicijnen tegen psychoses anders bij vrouwen.

4 procent bevolking heeft schizofrenie

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening. Mensen met schizofrenie kunnen geregeld psychoses krijgen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld dingen zien die er niet zijn of stemmen horen. Zo'n 4 procent van de Nederlandse bevolking heeft een psychotische stoornis zoals schizofrenie. Het gaat om 278.000 vrouwen.

Bij mannen ontwikkelt schizofrenie zich vaak als ze jongvolwassen zijn, legt psychiater Sommer uit. ”Het typische beeld van iemand met schizofrenie is een jonge man, die bijvoorbeeld cannabis gebruikt.” Gemiddeld duurt het bij mannen twee jaar voor ze de diagnose schizofrenie krijgen. Tijdens de behandeling van hun eerste psychose worden ze geholpen bij het stoppen van drugsgebruik of bij het weer oppakken van een opleiding.

Soms duurt vaststelling diagnose wel zes jaar

Bij vrouwen kan schizofrenie zich tot op hoge leeftijd nog ontwikkelen. ”Vrouwen worden veel vaker dan mannen ook somber in combinatie met hun psychoses”, aldus Sommer. Daarom wordt vaak aan een ander probleem gedacht, zoals depressie. Bij vrouwen duurt het gemiddeld zes jaar voor schizofrenie wordt vastgesteld.

 ”En omdat het ook oudere vrouwen kunnen zijn, die mogelijk al een gezin hebben, zullen zij ook andere hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld bij de vraag hoe ze een relatie kunnen behouden met psychoses.” Ook hebben vrouwen met schizofrenie vaker dan gezonde vrouwen seks tegen hun zin, of ze raken ongewenst zwanger. ”Het is belangrijk daar meer aandacht aan te besteden.”

Meer onderzoek nodig

Daarnaast sluit ook de medicatie die mensen met schizofrenie gebruiken om hun psychoses tegen te gaan niet goed aan op het vrouwenlijf, aldus Sommer. Vrouwelijke nieren en de lever breken die medicijnen minder goed af, waardoor ze eigenlijk een andere dosis nodig hebben dan mannen. Ook kan de medicatie tegen psychoses ervoor zorgen dat vrouwen minder vrouwelijke hormoon (oestrogeen) aanmaken. ”Terwijl oestrogeen van nature juist de psychoses kunnen afremmen.” Het kost volgens Sommer niet veel moeite om de psychosezorg goed af te stemmen op vrouwen. ”Dat is echt niet ingewikkeld. Er is wel meer onderzoek nodig.”

Nieuws

menu