Publiek luistert beduidend minder naar regionale radio

Ouderwets radio luisteren. Foto archief DvhN

De regionale omroepen verliezen steeds meer luisteraars. RTV Noord heeft met zijn radiouitzendingen in tien jaar tijd bijna de helft van zijn marktaandeel verloren.

De regionale omroepen verliezen steeds meer luisteraars. RTV Noord heeft met zijn radiouitzendingen in tien jaar tijd bijna de helft van zijn marktaandeel verloren.

Afgaande op de meting door het Continu Luister Onderzoek (CLO) is het bereik van de regionale omroepen vooral na 2011 hard gekelderd. Zo daalde het marktaandeel van Radio Noord, gemeten in oktober/november, in twee jaar tijd van 25,5 procent naar 17,7 procent. November/december laat een nog veel dramatischer beeld zien. Had de radiozender in die maanden in 2013 nog een marktaandeel van 27,2 procent, vorig jaar was dat meer dan gehalveerd tot 12,9 procent. De kanttekening is dat alle regionale radio-omroepen in december traditiegetrouw veel concurrentie ondervinden van Radio 2, die in de laatste week de veelbeluisterde Top 2000 uitzendt.

Maar de populariteit van de Top 2000 kan niet de enorme terugval van het marktaandeel van Radio Noord in de laatste maanden van 2015 verklaren. ,,Wij zijn ook verbaasd en geschrokken van de laatste cijfers'', reageert directeur Gijs Lensink van RTV Noord. ,,We hebben grote twijfels over de betrouwbaarheid van het onderzoek en hebben contact opgenomen met de directeur van het CLO.'' Lensink voert twee andere luisteronderzoeken aan, waaruit zou blijken dat het luisterbereik van zijn omroep de laatste jaren juist ‘stabiel' is.

Structureel
Dat laat onverlet dat de afname van het marktaandeel over tien jaar genomen structureel is. Belangrijke oorzaak is volgens Lensink het sterk veranderende medialandschap. ,,Er zijn de laatste jaren veel radiozenders bijgekomen. Daar komt bij dat veel mensen naar de radio luisteren op de computer, smartphone en tablet. Ook voor nieuws kunnen ze elk moment van de dag op internet terecht.''

Dat Radio Noord de afgelopen tien jaar relatief meer marktaandeel is kwijtgeraakt dan RTV Drenthe en Omrop Fryslân verbaast Lensink niet. Lange tijd had de radiozender vergeleken met andere publieke regionale radio-omroepen in de eigen provincie een bovengemiddeld groot marktaandeel. ,,Wij komen van heel hoog en dan kun je ook ver zakken.''

Relatief goed
Dink Binnendijk van Radio Drenthe vindt het dalend marktaandeel niet alarmerend. ,,Vorig jaar was Radio Drenthe met een marktaandeel van 12 procent in onze provincie nog steeds marktleider. Zo'n hoog percentage is bijna een wonder in deze sterk concurrerende radiomarkt. Het betekent dat de meeste mensen nog steeds afstemmen op hun regionale omroep.''

Vergeleken met de andere publieke regionale radio-omroepen doen die in het Noorden het relatief goed. Het marktaandeel van het merendeel van de omroepen ligt ver onder de 10 procent. Alleen de radiouitzendingen in Zeeland en die het Noorden zitten daar nog boven.

Nieuws

menu