PvdA Groningen: ‘Pepergasthuis mag niet in handen vallen van pandjesbaas’

Het eeuwenoude Pepergasthuis in de binnenstad van Groningen mag van raadslid Maarten van der Laan niet in handen vallen van de eerste de beste pandjesbaas.

Woningcorporatie Lefier wil het hofje in het hart van Groningen verkopen. De corporatie lijdt verlies op het monumentale complex. De kans is groot dat een commerciële partij het hofje koopt waardoor de huren voor nieuwkomers omhoog gaan.

Bestaande huurders zijn bezorgd. Wat gaat er met hun huur gebeuren?

Niet genoeg

De gemeente stelt als voorwaarden dat het openbare karakter van het hofje bewaard moet blijven, dat de nieuwe eigenaar het deugdelijk moet beheren én dat de helft van de huizen sociale huurwoningen moet blijven. De andere helft niet.

Dat is volgens Van der Laan niet genoeg. Zijn fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Geen pandjesbaas

„Wij vragen het stadsbestuur wat ervoor nodig is om het sociale gasthuis voor de smalle beurs te behouden”, zegt hij. „We willen weten welke afspraken de gemeente met Lefier heeft en wat zij maximaal kan doen om sociaal wonen voor het hele complex te behouden. Mogelijk kan het Groninger Monumentenfonds een rol spelen.”

Het raadslid wil voorkomen dat het Pepergasthuis in handen komt van een pandjesbaas.

Eerste in een reeks?

Van der Laan wil ook weten of Groninger wooncorporaties andere sociale, monumentale gasthuizen op de nominatie hebben om te verkopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu