PvdA Grootegast na conflict zonder bestuur

PvdA Grootegast na conflict zonder bestuur

In Grootegast is over de tijdelijke opvolging van de zieke PvdA-wethouder Kor de Wagt rumoer ontstaan.

In Grootegast is over de tijdelijke opvolging van de zieke PvdA-wethouder Kor de Wagt rumoer ontstaan.

Zittend fractievoorzitter Myra Eeken-Hermans heeft zichzelf als kandidaat naar voren geschoven. Het vierkoppige afdelingsbestuur van de partij kan zich hierin niet vinden. Het bestuur geeft volgens voorzitter Ties Hazenberg de voorkeur aan een externe kandidaat. Toen gistermiddag duidelijk werd dat Eeken volhardt in de eigen kandidatuur is het voltallig bestuur afgetreden.

Aan een debuterende wethouder die onervaren is, kleven volgens Hazenberg risico's. Hij zegt dat een lijst is aangelegd met namen van wel tien kandidaten van buiten. Een deel van hen kan bogen op een flinke dosis ervaring als bestuurder. ,,Onder die omstandigheden geven wij de voorkeur aan een externe kandidaat boven de zittende fractievoorzitter als wethouder'', zegt hij.

,,De coalitie kan in de raad bogen op een meerderheid van een zetel: acht tegen zeven. Dat is te onstabiel om grote risico's aan te gaan'', meent hij. Met Eeken-Hermans heeft het bestuur in persoonlijk opzicht geen problemen, verzekert hij. ,,Met ambities is niks mis. Mijn deur naar haar blijft dan ook openstaan.'' Volgens Hazenberg waren er eerder geen spanningen tussen bestuur en fractievoorzitter.

In reactie laat Eeken-Hermans weten dat een interne invulling van de wethoudersvacature in haar ogen te verkiezen is boven een externe oplossing. ,,Dat er tien externe kandidaten zijn, zegt mij niet veel. Dat hoeft nog niet te betekenen dat er iemand tussen zit die geschikt is.'' Het aftreden van het bestuur naar aanleiding van haar kandidatuur viel Eeken maandagavond rauw op het dak. ,,Ik moet me nu beraden op mijn positie. Wat ik ga doen, weet ik nog niet'', reageerde zij. Als zij wethouder wordt, wordt ze in de raad opgevolgd door Pia Poelman uit Niekerk.

Nieuws

Meest gelezen

menu