PvdA: Stop met export Gronings gas

Foto: Kees van de VEen

De PvdA pleit voor een rem op de export van gas naar het buitenland. Het resterende gas uit de Groningse gasvelden zou alleen nog gebruikt moeten worden als motor en achtervang voor duurzame energie.

Dat zegt PvdA-kamerlid Jan Vos vanochtend in de Volkskrant , voorafgaand aan het gasdebat dat later vandaag in Den Haag wordt gehouden.

Nederland exporteert jaarlijks 70 miljard kuub gas naar België, Duitsland en Frankrijk. Een groot deel daarvan komt uit Groningen. Voor de afbouw van de export zijn al afspraken gemaakt. Vanaf 2020 krijgen de Duitsers steeds minder Nederlands gas en vanaf 2024 gaat de kraan naar de Belgen en Fransen dicht.

Tot die tijd kan Nederland niet onder de afspraken uit volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en moet dus blijven pompen en leveren. Vos vindt echter dat de minister met de buurlanden om de tafel moet.

Cleantech campus

Vos wil dat per jaar nog slechts 20 miljard kuub gewonnen wordt. De opbrengst van dat gas moet ingezet worden om een cleantech campus in Groningen op te zetten voor onderzoek naar duurzame energie. Ook is dat gas te gebruiken als achtervang voor wind- en zonne-energie, bronnen die niet voor een continue energiestroom kunnen zorgen.

Het kamerlid verwijst daarbij naar Denemarken en Uruguay. Twee landen die de afgelopen jaren (deels) zijn overgestapt van fossiele naar duurzame energie.

Steun in de kamer

Of de plannen van de PvdA op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer kunnen rekenen, moet vandaag blijken tijdens het gasdebat. D66-kamerlid Stientje van Veldhoven zegt tegen de Volkskrant dat ze betwijfelt of de exportcontracten zo maar open gebroken kunnen worden. Minder gas stimuleert volgens haar wel de overgang naar hernieuwbare energie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu