PvdA eist dat kabinet zo snel mogelijk weer in crisismodus gaat

Asscher derde keer op rij beste debater Algemene Beschouwingen ANP

Het kabinet moet zo snel mogelijk weer de crisisstructuur optuigen die eerder deze zomer is afgebouwd, stelt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De forse problemen bij de aanpak van de coronacrisis en de snel oplopende ziektecijfers geven daar alle aanleiding toe.

,,Het kabinet loopt momenteel achter de feiten aan, aldus de PvdA-voorman. ,,Ze hebben essentiële zaken niet op orde. Dat kunnen we ons niet permitteren. Het gaat om duizenden mensenlevens en honderdduizenden banen.”

Tweewekelijks advies OMT moet terug

Concreet wil Asscher dat er weer tweewekelijks een advies van een ‘OMT-plus’ uitkomt, bestaande uit virologen en deskundigen vanuit andere disciplines. Ook moet het kabinet weer op regelmatige basis verantwoording afleggen voor het gevoerde beleid, via vaste brieven of persconferenties.

Hij wil niet spreken van een curatelestelling door de Kamer. ,,Maar momenteel zijn er veel te veel zorgen over het testen en bron- en contactonderzoek om aan de ‘we zien wel’-houding van dit kabinet vast te houden.”

Kabinetsbeleid is warrig

Volgens PvdA-leider Asscher voert het kabinet nu ‘een tamelijk warrig beleid’. ,,De kroegen gaan hooguit een uurtje eerder dicht , maar niemand heeft me vooralsnog goed kunnen uitleggen wat dat voor nut heeft. We moeten de problemen nu écht gaan aanpakken, om een lockdown te voorkomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu