PvdA werkt aan crisis in Grootegast

Raadslid Myra Eeken-Hermans. Foto: DvhN

Gewestelijk bestuursvoorzitter Wouter Meijerman van de PvdA wil nog niet zeggen hoe de perikelen in de afdeling Grootegast van zijn partij worden opgelost.

Gewestelijk bestuursvoorzitter Wouter Meijerman van de PvdA wil nog niet zeggen hoe de perikelen in de afdeling Grootegast van zijn partij worden opgelost.

Probleem
Rond de invulling van de tijdelijke vacature door de ziekte van PvdA-wethouder Kor de Wagt is een probleem ontstaan. Fractievoorzitter Myra Eeken-Hermans zette haar zinnen op deze post. De vier personen die tot voor kort het PvdA-afdelingsbestuur vormden, kozen voor een externe kandidaat. Toen Eeken die in haar eentje de fractie vormt, bleef bij haar kandidatuur, stapte het bestuur op. De touwtjes bij de PvdA in Grootegast zijn nu in handen van het gewestelijk bestuur.

Scenario's
Meijerman en de zijnen riepen zaterdag de leden bijeen. Welgeteld acht leden gaven aan de uitnodiging gehoor. ,,We hebben teruggekoppeld wat er is gebeurd. En ook de oplossingsrichting uiteengezet die samen met de fractie is uitgestippeld'', zei Meijerman na afloop. Hoe de mogelijke oplossing eruit komt te zien, wil hij nog niet zeggen.

Er zijn twee scenario's: Mogelijk dat Eeken-Hermans toch kandidaat-wethouder wordt. In dat geval keert Pia Poelman terug in de raad. Een andere optie is dat alsnog op zoek wordt gegaan naar een externe wethouderskandidaat. Er circuleren namen van tien kandidaten onder wie de Zuidhorner oud-wethouder Jan Oomkes die tot gisteren nog niet was gepolst. Oomkes: ,,Als ik word benaderd zeg ik niet op voorhand nee. Maar op voorhand ook niet ja.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu