PvdA wil doveninternaat Haren open houden

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker bezocht in september de Dovenschool Guyot in Haren en sprak met leerlingen. Foto Archief Siese Veenstra

De kans is groot dat de sluiting van doveninternaat Guyot Kentalis in Haren niet doorgaat. Staatssecretaris Sander Dekker wil de subsidie aan het internaat per 2017 stopzetten, maar regeringspartij PvdA ligt dwars.

Dat meldt NOS . Dekker wil alleen onderwijs vergoeden en geen verblijfskosten. Dat levert een besparing van 1 miljoen euro per jaar opleveren. Zonder die subsidie kan het internaat naar eigen zeggen niet open blijven.

Kamerlid Loes Ypma van de PvdA stemt tegen de bezuiniging. De kans is daarmee groot dat de sluiting niet doorgaat. Er is dan geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Dekker vindt dat het passend onderwijs genoeg mogelijkheden biedt voor dove kinderen om goed opgeleid te worden. Mochten ouders toch hun kinderen naar Guyot Kentalis willen sturen, dan kunnen ze ook verhuizen, redeneert de staatssecretaris.

Maar Kamerlid Loes Ypma van de PvdA is het daar niet mee eens. Ze vindt het belangrijk dat de school open blijft. In totaal gaan 110 kinderen uit het hele land naar Guyot Kentalis. Zo'n 35 kinderen verblijven op het internaat. Haren is de enige locatie in Nederland waar dove kinderen een havo-opleiding kunnen volgen in Nederlands en Nederlandse gebarentaal.

,,Ik ben erg blij met het standpunt van de PvdA'', zegt Bert Klaas, regiodirecteur van de Guyotschool. ,,Maar staatssecretaris Dekker kan een Kamermeerderheid negeren. Ik blijf op mijn hoede. We gaan volgende week gewoon met onze petitie naar Den Haag.'' Dan vindt een Kamerdebat plaats over het internaat en overhandigt hij ruim zesduizend handtekeningen aan Dekker met een pleidooi het open te houden.

Nieuws

menu