PvdA wil herstelwet en 10 miljard voor Groningen, zodat geld toch echt geen probleem meer kan zijn

Schade aan een schuur in Stedum. Foto: archief ANP

Er moet een Herstelwet Groningen komen die de mogelijkheid biedt om in het gaswinningsgebied wijk- en dorpsvernieuwing door te voeren. Daarvoor is een apart fonds nodig van 10 miljard.

,,Zodat geld toch echt geen probleem meer kan zijn’’, schrijft de PvdA in het concept verkiezingsprogramma. Volgens de partij zijn rijk en oliemaatschappijen verplicht Groningen goed achter te laten. Ze hebben honderden miljarden verdiend aan het Groningse gas. Daartegenover staat dat Groningers nog steeds met te veel schade, onveilige huizen en gebrek aan toekomstperspectief zitten, aldus de PvdA.

NAM heeft niets te zeggen

De Herstelwet Groningen moet het mogelijk maken dat per straat, wijk en dorp een toekomstplan wordt gemaakt, waarbij de keuzes van de inwoners leidend zijn. Uit het fonds worden schade en versterking van alle gebouwen, dus ook boerderijen, monumenten en molens betaald. Het fonds is niet bedoeld voor de financiering van economische projecten. Gemeentebestuurders zijn verantwoordelijke voor de besteding van het geld.

Als het aan de PvdA ligt, heeft de NAM niets meer te zeggen. Het rijk verhaalt de kosten van het fonds maximaal op de NAM. Bij tegenwerking procedeert het rijk door tot aan de hoogste rechter.

Woede

De PvdA die in een vorig kabinet met de VVD jarenlang verantwoordelijk was voor de gaswinning en de gevolgen daarvan, noemt de versterkingsaanpak nu failliet. Ze wil dat die aanpak overboord wordt gezet en vervangen door een andere werkwijze. De partij vindt het onderscheid tussen versterking en schade onwerkbaar. ‘Mensen zijn murw geraakt door procedures. Er is terechte boosheid en woede’.

Het Groninger Gasberaad juicht een wet die breed herstel koppelt aan een fonds toe. Wel is er twijfel of in het PvdA-voorstel de individuele belangen van inwoners voldoende blijven sporen met de gemeentelijke plannen voor dorps- en wijkvernieuwing. ,,Wat als jouw woning voor de gemeentelijke dorpsvernieuwing niet interessant is?’’, zegt woordvoerster Susan Top. Het Groninger Gasberaad houdt vast aan een loket waar de bewoner het herstel van zijn eigen woning mee kan regelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu