PvdA wil parlementaire jurist inschakelen om af te komen van betaling compensatiegeld aan Shell

Henk Nijboer (PvdA) stelt de inzet van een parlementaire advocaat donderdagmiddag aan de orde in de Tweede Kamer. Foto: ANP

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat de juridische positie van de Nederlandse Staat ten opzichte van Shell en ExxonMobil wordt onderzocht. Dat kan met de inzet van een parlementaire advocaat.

Deze advocaat moet onderzoeken of de Tweede Kamer een stokje kan steken voor de betaling van 90 miljoen euro compensatie aan de oliemaatschappijen. Zij stellen dat ze door de versnelde afbouw van de gaswinning in Groningen financieel nadeel hebben en willen dat gecompenseerd zien.

90 miljoen

,,Ik wil alle parlementaire middelen inzetten om erachter te komen of deze betalingen ook onder het budgetrecht van de Tweede Kamer vallen’’, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Het budgetrecht is het recht van het parlement om wijzigingen in de rijksbegroting goed of af te keuren. Daar wordt dan in de Tweede Kamer over gestemd. Bij de betaling van 90 miljoen aan Shell en Exxon/Mobil is geen toestemming gevraagd aan de Kamer.

Nijboer stelt de inzet van een parlementaire advocaat donderdagmiddag aan de orde in de Tweede Kamer. Hij dient hierover een motie in. Dat doet de PvdA’er ook met de regeling voor nieuwbouwwaarde voor beeldbepalende en karakteristieke gebouwen.

Marktwaarde

Bij de afweging van sloop of nieuwbouw wordt een grens gehanteerd 100, respectievelijk 150 procent van de marktwaarde. ,,We hebben boerderijen, woonhuizen en andere gebouwen uit begin twintigste eeuw en het unieke karakter bepalen van het Groninger land. Sloop moet alleen aan de orde zijn als de gemeente en de bewoners dat willen.’’

Nieuws

menu