Q-Park laat parkeergarage (à 6 miljoen kilo) onder Ossenmarkt in Groningen 10 centimeter zakken

Q-Park Ossenmarkt is als een ‘wokkel’ is gebouwd. Deze is vormgegeven rondom twee spiraalsgewijze stroken. Foto: Eigen foto

Q-Park haalt volgende week tien centimeter onder de draagkolommen van de parkeergarage onder de Ossenmarkt vandaan. Daarmee komt de parkeervoorziening ruwweg weer op dezelfde hoogte als bij de opening in 1999.

Q-Park laat weten dat deze operatie al bij de bouw was voorzien en wordt uitgevoerd terwijl de parkeergarage openblijft.

Parkeergarage op potklei

De ondergrondse parkeergarage in het centrum van Groningen is gebouwd op potklei. Omdat de parkeergarage minder weegt dan de grond die er eerder op drukte, zet de klei uit. Hierdoor komt de binnenzijde van de garage heel langzaam omhoog ten opzichte van de buitenzijde; een dikke betonnen cilinder.

Het omhoog drukken van de binnenzijde zou uiteindelijk tot schade kunnen leiden aan het plein erboven en aan leidingen in de parkeergarage. Door de parkeergarage nu, volgens Q-park ruim voordat het zover is, af te vijzelen, wordt dit voorkomen.

Parkeergarage iets oplichten

102 vijzels lichten de kolommen van Q-Park Ossenmarkt ietsjes op, zodat er tien centimeter aan stalen ‘platen’ onder elk van de kolommen vandaan gehaald kan worden. Deze stalen elementen zijn al tijdens de bouw aangebracht.

Dinsdag en woensdag laten de vijzels de garage - à 6 miljoen kilo - langzaam naar haar oorspronkelijke positie, tien centimeter dieper, zakken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu