Uitgaanspubliek gooit fietsen voor bus en bonkt op ramen. Qbuzz gaat daarom na elf uur niet meer over Grote Markt in Groningen

Foto: Corné Sparidaens

Qbuzz rijdt sinds woensdagavond 23 uur niet meer met bussen over de Grote Markt omdat het daar niet veilig is. Uitgaanspubliek gooit fietsen voor de bussen en intimideert chauffeurs en reizigers.

Woordvoerder Michel van de Mark van Qbuzz noemt de maatregel triest en uniek. ,,Ik heb zoiets nog niet eerder meegemaakt. Maar in het belang van de veiligheid van onze chauffeurs, de reizigers en niet te vergeten al die mensen op straat, kunnen we niet anders.”

Grote mensenmassa

Volgens Van de Mark was het al twee weken een chaos op de hoek Oosterstraat/Grote Markt, de plek waar vroeger de Febo zat. Nu zit daar een snackbar.

,,Na de versoepelingen afgelopen weekeinde in het uitgaansleven is de mensenmassa daar na elf uur ‘s avonds zo groot dat het onmogelijk voor ons is om daar veilig te rijden. Sinds zaterdag is het nog extremer geworden, want die toestand speelt zich nu dagelijks tussen ‘s avonds elf en een uur ‘s nachts af. Er worden fietsen op straat gegooid, chauffeurs moesten uit de bus om die van straat te halen om verder te kunnen rijden. Verder wordt op de bussen gebonkt, tegen ramen geslagen. Het is intimiderend voor passagiers en voor reizigers.”

Politie

Qbuzz heeft overleg gehad met de gemeente Groningen en de politie. ,,We hebben de politie bijvoorbeeld gevraagd om de orde te handhaven. Voor een antwoord van de politie moet je bij hen zijn. Maar we hebben moeten besluiten de Grote Markt in Groningen te mijden.”

Hoe lang de maatregel duurt, die de lijnen 1, 3, 4 en 10 treft, is nog niet bekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu