Quarantaine-stel dat in verplichte isolatie zat in Beatrixoord in Haren (en geen corona bleek te hebben) denkt na over juridische stappen

Carolina Pimenta en Andres Sanz in gesprek met een verslaggever van de Catalaanse nieuwssite CCMA. Linksboven de plek waar ze zijn: Haren, Paîsos Baixos (Catalaans voor Nederland) Bron: CCMA

Het Spaans-Portugese koppel dat een quarantainehotel bij Schiphol verliet en vervolgens in gedwongen isolatie werd geplaatst, beraadt zich op juridische stappen. Dat zegt hun advocaat Bart Maes.

Volgens de raadsman wil het paar eerst een coolingdown -periode in acht nemen. De raadsman overlegde dinsdagavond met het tweetal in het Spaanse consulaat in Amsterdam.

De twee, die afgelopen weekend aankwamen op Schiphol met een vlucht uit Zuid-Afrika en samen met anderen in quarantaine moesten, verlieten het hotel en werden later aangehouden in een vliegtuig waarmee ze Nederland wilden verlaten.

Ontslagen na negatieve test

De Portugese vrouw en Spaanse man werden daarop in gedwongen isolatie geplaatst in het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrixoord in Haren. Nadat ze dinsdag negatief werden getest op het coronavirus werden ze daaruit ontslagen.

De twee en andere reizigers uit Zuid-Afrika werden in quarantaine geplaatst nadat bekend werd dat in Zuid-Afrika de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus was ontdekt.

Niet schuldig aan strafbaar feit

Advocaat Maes bekijkt of het besluit zijn cliënten in quarantaine te plaatsen rechtmatig is geweest. Een bezwaar daartegen moet binnen zes weken zijn ingediend. Daarnaast overweegt de raadsman een claim voor geleden materiële en met name ook immateriële schade.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het stel zich door het quarantainehotel te verlaten niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. "Handhaving van de quarantaine is in eerste instantie bestuursrechtelijk en niet strafrechtelijk", aldus een woordvoerder.

Onttrekken aan een gedwongen quarantaine

De bestuursrechtelijke handhaving geldt vanwege de tijdelijke corona-quarantainebepalingen. Onttrekken aan een gedwongen quarantaine is in beginsel wel een strafrechtelijk vergrijp, aldus het OM, maar daarvan was in dit geval geen sprake.

Nieuws

menu