RIVM-baas Van Dissel blijft sceptisch: Mondkapjes gebruiken in ov kan, maar helpt niet veel

Jaap van Dissel. Foto: ANP

RIVM-directeur Jaap van Dissel is kritisch over het gebruik van mondkapjes als 1,5 meter afstand houden niet kan, zoals in het ov. Hij blijft erbij dat de maskers ‘gering effect’ hebben en dat ze niet geschikt zijn als vervanging voor het houden van afstand.

Woensdag maakte premier Rutte bekend dat neus-mondmaskers vanaf 1 juni verplicht zijn in het openbaar vervoer, omdat men daar niet voldoende afstand kan houden. Volgens Van Dissel is het wetenschappelijke bewijs over de effectiviteit mager.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft dan ook ‘geen positief advies gegeven voor het gebruik van mondmaskers’, zei hij. Maar ook geen negatief advies, lichtte Van Dissel later toe tijdens een briefing over corona in de Tweede Kamer. ,,Het is uiteindelijk een politiek besluit.”

Verkeerd gedragen

Toch gaf hij wel aan dat een verplichting negatief kan uitpakken, omdat mensen met milde klachten wellicht denken toch naar buiten te kunnen. Daarnaast stelt hij dat men maskers vaak verkeerd draagt, bijvoorbeeld binnenstebuiten of ondersteboven. Roken, eten of drinken met een masker verhoogt ook risico op verspreiding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu