RIVM waarschuwt: YouTuber Tom Zwitser uit Groningen verspreidt nepnieuws met corona-video’s

De overheid is uit op 200.000 corona-doden, stelt de Groningse YouTuber Tom Zwitser in een video op zijn YouTube-kanaal. ‘Onzin en nepnieuws’ oordeelt het RIVM. Ook wetenschapper Alexander Pleijter oordeelt fel: ,,Absurd. Ik sloeg steil achterover.”

RIVM: Groningse YouTuber verspreidt nepnieuws met corona-video’s

RIVM: Groningse YouTuber verspreidt nepnieuws met corona-video’s

Zwitser publiceerde de video op 17 maart op het kanaal Blue Tiger Studio. Het kanaal is een vrijplaats voor afwijkende meningen. Zo fronst in een andere niemand zijn wenkbrauwen als het klimaatbeleid vergeleken wordt met Hitler’s drang naar Lebensraum. De video ‘Coronajournaal 17 maart 2020’ was vrijdag ruim 12.000 keer bekeken.

Overheid gebruikt corona om van zorgpatiënten af te komen

In de video zegt Zwitser dat de overheid uit is op zoveel mogelijk chaos. Daarbij maakt ze dankbaar gebruik van het corona-virus. ,,Het corona-virus is wel een hele uitstekende reden om het MKB nog verder kapot te laten gaan, maar ook om van oude, dure zorgpatiënten af te komen, om de farmaceutische industrie aan een flinke duit te helpen.”

In de video pleit Zwitser voor een totale “lock down”: een situatie waarbij iedereen binnen moet blijven om op die manier de verspreiding van het virus af te remmen. Door dat niet te doen worden veel mensen ziek en ontstaat een crisissituatie. En, stelt Zwitser, ,,crisis maakt de macht van de overheid groter”.

Bovendien zou het de overheid goed uitkomen als de boeren hard getroffen worden door de crisis. ,,De loopjongens van de marktpartijen in de Tweede Kamer, D66’er Tjeerd de Groot en Jesse Klaver van GroenLinks die zullen natuurlijk staan te juichen wanneer na de corona-crisis nog eens de helft van de boeren failliet blijkt te zijn door het niet ophalen van de melk of niet geleverde diervoeding.”

Reactie RIVM en de wetenschap

Volstrekte onzin, oordeelt Coen Berends, woordvoerder bij het RIVM. ,,Hij zegt dat de overheid een verborgen agenda heeft. Daar is absoluut geen sprake van. Ik schaar dit onder nepnieuws. Het RIVM probeert juist duidelijkheid te scheppen. Ik en mijn collega’s werken dag en nacht om Nederland te beschermen voor het virus.”

,,Dit zijn absurde beweringen”, stelt ook Alexander Pleijter. Hij werkt bij de universiteit van Leiden en is expert in online journalistiek en factchecking. ,,Ik viel steil achterover toen ik het zag. Hij doet alsof de overheid de corona-crisis aangrijpt om van alles voor elkaar te krijgen, maar heeft daar volstrekt geen bewijzen voor.”

Desalniettemin overtuigt hij genoeg mensen, ziet Pleijter. ,,Als je naar de reacties onder de video kijkt, lees je dat hij mensen overtuigt.” Pleijter ziet wel meer YouTubers die inspelen op de corona-crisis. ,,Robert Jensen (voormalig tv-presentator red.) maakt daar ook video’s over, die zijn misschien net zo waanzinnig.”

Wie is deze YouTuber?

De video’s van Zwitser worden goed bekeken. Zijn kanaal op YouTube heeft ruim 8000 abonnees. Een andere video over corona werd bijna 60.000 keer bekeken.

Corona is het nieuwste thema van het kanaal dat zich met name richt op de activistische tak van de boerenbeweging. Zo vertelt Zwitser in een andere video dat Nederland wordt geregeerd door een kleine groep bankiers, ambtenaren en milieuactivisten. “In dit stalinistische rotland is, net als de landen om ons heen, een elite aan de macht gekomen die alles één kant uit stuurt.” Zij hebben één doel: ontboeren. “Gaan we in verzet of niet?”

Even later roept hij de boeren op om de CEO’s van grote bedrijven op te zoeken. ,,Bel aan, vraag hun vrouwen hoe leuk zij het vinden wat hun mannen doen. Loop met ze mee naar de supermarkt, vraag waarom hun huwelijk, inkomen en gezin zo lekker gaat terwijl dat van jullie uit elkaar geschoten wordt.”

‘Klimazi’s noem ik ze’

In een andere video van Blue Tiger Studio vergelijkt de Fries Rypke Zeilmaker de klimaatbeweging met de nazi’s. ,,Klimazi’s noem ik ze.’’ CO2-reductie stelt hij gelijk aan Hitler’s drang naar Lebensraum . ,,Alles wat u doet is energie. Uw energiegebruik moet gehalveerd worden. Oftewel: u moet gehalveerd worden.” Tom Zwitser glimlacht en knikt begrijpend. Zeilmaker werd onlangs opgepakt omdat hij op zijn weblog een Friese ambtenaar zou hebben bedreigd.

Dagblad van het Noorden heeft geprobeerd via e-mail en twitter in contact te komen met Zwitser. Hier kwam echter geen reactie op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu