RTV Noord bindt de strijd aan met het onfatsoen op Facebook: 'typtokkies' worden van nu af aan geweerd

RTV Noord gaat de reacties op hun Facebookpagina strenger controleren. Foto: ANP

RTV Noord heeft het helemaal gehad met het onfatsoen op Facebook. De omroep bindt de strijd aan met de 'typtokkies' die de Facebookpagina van de Groningse zender vervuilen met scheldkanonnades en bedreigingen.

Op maandag 13 januari publiceert RTV Noord een dag lang niets op zijn Facebookpagina. In plaats daarvan gaat de Groningse omroep die dag tijdens twee live-uitzendingen op Facebook in discussie met deskundigen en het publiek. Het doel: er moeten gedragsregels komen om de reaguurders enigszins in toom te houden.

Zodat de Facebookpagina van RTV Noord gevrijwaard blijft van teksten zoals: 'De kogel had niet door de kerk gemoeten, maar door de kop van die jandoedel die deze maatregel bedacht heeft.' Of: 'Zeur niet kutwijf'. 'Ophangen dat tuig.'

In een artikel op de website van RTV Noord beschrijft de omroep hoe mensen elkaar uitschelden en de meest vreselijke dingen toewensen. Vooral bij onderwerpen als Zwarte Piet, de boerenprotesten, migratie en klimaatmaatregelen gaat het er vaak hard aan toe.

Grijs gebied

Tijdens de eerste live uitzending, om 11:00 uur, gaat de omroep in gesprek met hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen Jan Brouwer over de juridische grenzen. Tijdens de tweede uitzending, om 19:00 uur, onderzoekt RTV Noord samen met Annemarie Heite en Willem Groeneveld het grijze gebied van reacties op de Facebookpagina.

Tijdens de uitzendingen kan het Facebook-publiek meepraten door reacties achter te laten. ‘s Avonds is het ook mogelijk om te bellen naar de studio.

Maatregelen

Het blijft niet alleen bij praten. RTV Noord opent een nieuwe Facebookgroep. Mensen mogen pas lid worden van de groep als zij instemmen met bepaalde gedragsregels. Reaguurders die over de schreef gaan worden uit de groep gegooid.

Daarnaast gaat de omroep strenger modereren op zijn Facebookpagina. Reacties worden sneller verwijderd en typtokkies worden geblokkeerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu