RTV Noord zendt Grunneger 1000 uit: 'In Groningen bestaat een grote muziekcultuur, om trots te zijn'

De presentatoren Eric Bats, Edwin Pasveer, Karel Oosterhuis en Babette Alma (v.l.n.r.) van de Grunneger 1000. Foto: RTV Noord/Astrid Mellema

Je hebt de Top 2000 van NPO Radio 2, de evergreen Top 1000 aller tijden op Radio 5, de Top 1000 van Veronica en de Top 4000 van Radio 10. RTV Noord brengt tussen kerst en oud en nieuw de Grunneger 1000. Producent Rolf Schreuder vertelt.

Waarin onderscheidt de Grunneger 1000 zich van al die andere ‘eindejaars-hitlijsten’?

,,De top 2000 is een mooie lijst. Daar luister ik ook naar. In Groningen vinden we anderen liedjes mooi dan in de ‘dominante Randstad’. We hebben een iets andere cultuur. We vinden meer Duitse liedjes leuk, we luisteren meer naar piratenmuziek, we hebben hier meer met Herman Brood, Cuby en the Ro-d-ys. In de top 2000 staat één nummer van Ede Staal, 31 in de Grunneger doezend. Mensen hebben straks de keuze: overdag kunnen ze luisteren naar de Grunneger doezend en ‘s avonds en ‘s nachts naar de top 2000.”

RTV Noord heeft heel lang het jaar afgesloten met Alle 50 Goud. Waarom nu de Grunneger 1000?

,,We hadden inderdaad die lijst met 50 populairste Groningse liedjes. Vorig jaar sloten we de lijst af met een locatieuitzending vanuit Zuidwending. Toen bedacht ik me dat we veel energie steken in slechts één middag middag radio en tv. Voor vijftig liedjes, terwijl er veel meer mooie liedjes zijn. Onderweg naar Zuidwending luisterden we naar de Top 2000. We zeiden tegen elkaar: ‘wie heeft Ede Staal gehoord?’ Zijn notering werd uitgezonden om zes uur ‘s ochtends. Voor een muziekfreak is het leuk om dat allemaal te beluisteren maar dat was niet onze keus.”

De behoefte aan een meer regionale lijst groeide?

,,We hebben 23 keer Alle 50 goud gedaan. In deze lijst hebben we ruimte voor duizend nummers. Als je met anderen over muziek praat, is er geen goed of slecht. Iedereen heeft een eigen smaak en bij zo’n gesprek ontstaat altijd een leuke sfeer. Door de corona wordt iedereen wat meer teruggeworpen op zijn eigen roots. In de Top 2000 tref je geen New Adventures, Solution, Herman Grimme, Pé en Rinus of Ërwin de Vries aan. In Groningen bestaat een grote muziekcultuur, om trots te zijn.

De lijst is samengesteld door de luisteraars?

,,Ja, mensen konden stemmen. Er is meer da honderdduizend keer gestemd door een enkele tienduizenden mensen. Iedereen kon 25 liedjes aanklikken. Het is allemaal nauwgezet bijgehouden.”

Er zaten geen campagnes tussen om bepaalde liedjes hoog in de lijst te krjgen?

,, Acties van fanclubs of families om te stemmen op een bepoaald nummeren filteren we eruit. Alsof we dat niet zien. Het heeft gene zin als we vanaf één IP-adres honderden stemmen krijgen. Sommige mensen heb ik nog een screenshot geappt met de vraag: ‘is dat nou nodig?’.

Hoe is de verhouding regionaal, nationaal en internationaal product?

,Ik mag daar nog niet zo veel over zeggen. Maar 31,4 procent is Gronings. Dat is een heel goede score. Dit was het eerste jaar dat we zo werkten. Het is zo’n succes, dat vraagt om een vervolg.”

Ben je verrast door de keuzes die gemaakt zijn?

,,Het gaat over alle generaties, dat is heel leuk. Je vraagt de goegemeente om te stemmen. Dan krijg je geen progressieve lijst, je krijgt wat mensen leuk vinden en dat is heel gevarieerd. In de lijst staan TikTok Tammo en Wat Aans. Voor de jongere generatie is het niet meer vreemd om in het Gronings te zingen. Een betere enquete kun je niet houden. Je krijgt zoveel informatie van de luisteraars. Muzikanten houden ons zo ook scherp. Zij hebben Lex Koopman op het schild gehesen.”

Hebben we met zijn allen een artiest of act uit Groningen in deze lijst over het hoofd gezien? Zijn we iemand vergeten?

,,Er staat niks van Törf in. Daar baal ik wel van ‘Loat mie heuren’ had er in gemoeten. Het zijn natuurlijk ook geen mannen die op sociale media actie voeren.”

Dan een schot voor open doel: de eerste plek is zeker voor Ede Staal?

,,Daar kan ik niks over zeggen. Ede is de wel de favoriete artiest. Het is geen man met een fanclub, hij zit gewoon in ons dna. Maar ook Inge van Calkar, Marlene Bakker, Lucas en Gea, Burdy, piraten en rappers. Het staat allemaal in de lijst. Het is een feestje om naar te luisteren.”

En nu verder met de Grunneger 1000?

,,Mijn grote droom is, als de corona voorbij, om een Grunneger Doezend Gala op te zetten met het Noordpool Orkest en met artiesten die hun eigen hits en hits van anderen zingen.”

De Grunneger 1000 wordt uitgezonden van vrijdag 25 december tot en met donderdag 31 december van 6 uur ‘s ochtends tot 18 uur ‘s avonds op Radio Noord.

Nieuws

Meest gelezen

menu