RUG heeft met Meyer Werft partner in de achtertuin

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Meyer Werft in Papenburg gaan samenwerken. ,,De scheepsbouwer ligt in onze achtertuin een prima uitvalsbasis”, zegt RUG woordvoerder Peter van Kampen.

Hoge verwachtingen

De RUG en de scheepswerf hebben hoge verwachtingen van het samenwerkingsverband, waaruit in eerste instantie drie projecten zijn gerold op het gebied van IT-ontwikkelingen, energie-efficiëntie en duurzaamheid. Studenten kunnen zich binnen die projecten bezighouden met digitalisering of onderzoek doen naar gebruik van bepaalde brandstoffen aan boord van schepen.

,,Het samenwerkingsproject loopt in eerste instantie tot 2050. Daarmee geven we aan dat er wederzijds vertrouwen is.” Nog dit jaar gaan ongeveer twintig studenten aan de slag met een van de drie projecten die onder leiding staan van hoogleraren. Ze krijgen een stageplek op de werf en lopen me bij bepaalde projecten.

Studieruimte

In Papenburg en op de RUG worden speciale, zogenaamde Future-rooms beschikbaar gesteld voor de studenten. In Groningen zal zo’n studieruimte waarschijnlijk op de Zernike Campus – Start Up City-gebouw – gerealiseerd worden.

Profileren

De samenwerking met de toonaangevende Duitse werf lijkt een logische vervolgstap voor de RUG, om zich op technisch vlak meer te profileren. Vorige week werd al bekend dat de RUG een opleiding werktuigbouwkunde begint. De Meyer Werft werkt in eigen land al samen met hogescholen in Emden, Willemshaven en Bremen. Het familiebedrijf investeert jaarlijks vele miljoenen euro’s in onderzoekstrajecten. Op het gebied van duurzaamheid is de Meyer Werft koploper in de cruisesector. Het bijbehorende project met de RUG-studenten behelst het ontwikkelen van een systeem voor wereldwijd erkende en gestandaardiseerde verslaglegging. Ook op het gebied van energie-efficiëntie loopt de Meyer Werft voorop. Eind volgende maand levert de werf het internationaal eerste, volledig op LNG varende cruiseschip af.

Versterken

Doel van de samenwerking is de invloed van zowel de wetenschap als de industrie in de noordelijke regio te versterken. ,,Daar hoort ook Noord-Duitsland bij. Er zijn interessante bedrijven over de grens waar wij als RUG mee kunnen samenwerken. De samenwerking met Meyer moet zich als een olievlek uitbreiden. Meyer doet ook internationaal zaken, waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Dit is nog maar het begin”, aldus Van Kampen.

Nieuws

Meest gelezen

menu