RUG-onderzoekers duiken in gedrag raketsnelle slechtvalk

Een slechtvalk gefotografeerd vanuit het gebouw van de Gasunie in Groningen. Foto: Archief DvhN

Slechtvalken zijn meesters in het uitvoeren van raketsnelle manoeuvres om prooien te pakken die anders ongrijpbaar zijn.

Dat laten computersimulaties zien die zijn gemaakt door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Oxford University. Zij bestuderen de manieren waarop slechtvalken jagen al langer, onder meer met behulp van videocamera’s en gps-trackers.

Met computersimulaties wilden de onderzoekers meer te weten komen over de jachttechnieken van de slechtvalk. Conclusie is dat de valk in zijn duikvlucht heel nauwkeurige stuurbewegingen moet maken om zijn prooi te pakken te krijgen.

Haviken en sperwers

De onderzoekers willen nu gaan kijken naar de unieke aanvalstechnieken van andere roofvogelsoorten, zoals haviken en sperwers. Ook willen ze onderzoeken waarom verschillende roofvogels zich specifiek op bepaalde prooidieren richten. Daarbij bekijken ze ook wat een prooi het beste kan doen om aan zijn belager te ontkomen.

Het uiteindelijk doel is volgens onderzoeker Robin Mills om te begrijpen hoe roofvogels tot de snelste en meest wendbare dieren ter wereld zijn gaan behoren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu