RUG roept medewerkers op een student in huis te nemen

Studeren in Groningen is leuk, maar je moet wel ergens kunnen wonen. Foto: Archief/Stichting KEI

De Rijksuniversiteit Groningen roept haar medewekers op een student in huis te nemen. Er dreigt een groot tekort aan slaapplekken voor met name internationale studenten.

De Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen het gebrek aan fatsoenlijke woonruimte voor (internationale) studenten. De drie vinden het onwenselijk dat veel studenten in onzekerheid verkeren over een slaapplek. Daarom worden medewerkers opgeroepen te helpen bij het onderdak brengen van die studenten.

Mederwerkersmail

De medewerkers zijn benaderd met de vraag of iemand een kamer of op een andere manier woonruimte of bed beschikbaar heeft. ,,Of lijkt het je leuk om tijdelijk onderdak te bieden aan een aanstaande RUG student(e) uit het buitenland? Meld je dan vrijwillig aan via dit Google form. Vanuit deze situatie zal het voor de student makkelijker zijn om een definitieve plek te zoeken. Een onkostenvergoeding mag worden gevraagd, maar geen huur'' aldus de mail aan de medewerkers.

Aanmeldingsformulier

Het aanmeldingsformulier vraagt onder andere naar beschikbaarheid van een kamer/bed en eventuele wensen. De aanbiedingen worden vergeleken met de vraag van internationale studenten die zich hiervoor hebben aangemeld. ,,Wij zullen de aanbiedingen zoveel mogelijk matchen met de vraag van studenten en een student (eerst telefonisch) in contact brengen met de aanbieder'', aldus de initiatiefnemers.

Structureel

Wie structureel een kamer wil verhuren, kan zich melden als verhuurder via de 'roomfinder' op www.athomeingroningen.com. Internationale studenten kunnen op deze site kiezen uit het aanbod aan kamers van particuliere verhuurders. De verhuurder beslist daarna op een huurverzoek van de student. Eventuele gegadigden moeten wel letten op de gemeentelijke regels voor kamerverhuurpanden. Voor vragen kunnen belangstellenden terecht op [email protected]

Extra kamers

Tot nu toe zijn al ongeveer 450 extra kamers voor internationale studenten gecreërd. Deze zijn ondermeer via een speciale module op de website At home in Groningen te ontsluiten. Ook is tijdelijke noodopvang georganiseerd in de vorm van een hotelboot en sleep-in tenten op Zernike. Desondanks wordt verwacht dat het de komende weken een behoorlijke grote groep studenten niet zal lukken woonruimte te vinden.

Kamerloze internationale studenten slapen in tenten

Nieuws

Meest gelezen

menu