RUG-student Tom Wagenmakers soapster in Mongolië

Ton Wagenmakers is in een Mongoolse soapserie te zien. Foto: DvhN

RUG-student Tom Wagenmakers vertrok voor zijn stage naar Mongolië en belandde opeens in een populaire soapserie. Onlangs verscheen zijn acteerdebuut op de Mongoolse televisie. 

Lachend laat Tom Wagenmakers (22) de trailer zien van de negende aflevering van Girls. Daar zit hij, in een taxi, tussen de hysterische dames die in een voor hem onverstaanbare taal een dialoog voeren. Dat hij geen enkele acteerervaring heeft, valt niet te zien.

Meer dan de trailer kan Wagenmakers niet tonen. De Mongoolse tv-serie is deze zomer te zien op de nationale televisie, maar om een aflevering terug te kijken moet hij betalen met een Mongoolse bankrekening. Dagelijks vraagt hij de regisseur in het Russisch en Engels om hulp, maar er volgt weinig respons: ,,Het gaat op z’n Mongools.’’

Gecast voor een rol als 'Amerikaan'

Datzelfde gold voor de manier waarop de RUG-student internationale betrekkingen gecast werd. Zittend in een cafeetje in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, werd eerst de Franse eigenaar gevraagd voor de rol van de Amerikaan ‘Mike’.

Toen hij niet wilde, was Tom de volgende westerling in de buurt. Bovendien had hij toentertijd nog een fraaie krulsnor; die moest het wel goed doen op tv.

Stage

Zo kon het dat hij tijdens zijn stage bij Transparency International, een organisatie die wereldwijd corruptie tegengaat, een paar dagen op een heuse filmset mocht doorbrengen. De serie Girls gaat over een huis met vier meisjes en een oudere vrouw, die samen van alles meemaken.

 

In zijn aflevering speelt Wagenmakers een man die naar Mongolië afreist omdat hij via een datingsite verliefd is geworden op een van de meisjes in het huis.

,,In de praktijk blijkt het echter de oude vrouw te zijn, die een foto van een van haar huisgenotes heeft gebruikt’’, vertelt hij. ,,Dat proberen ze de hele aflevering te verhullen, maar uiteindelijk komt het uit.’’

Standbeeld van Dzjenghis Khan

Het opnemen was een heel bijzondere ervaring: ,,Organisatorisch was het verschrikkelijk, soms begonnen we drie uur later dan afgesproken met filmen. Tot de locaties behoorden onder andere een standbeeld van de heerser Dzjenghis Khan en het vliegveld. Daar werden een paar actrices ook herkend, ze zijn heel populair.’’

Of die beroemdheid ook voor Wagenmakers is weggelegd, weet hij niet. ,,Maar ik wil sowieso nog een keer terug. Wie weet word ik dan wel herkend!’’

Nieuws

Meest gelezen

menu