RUG: weinig masters met selectieprocedure

Het Academiegebouw van de RUG aan het Broerplein in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

Toekomstige masterstudenten maken het meeste kans om aangenomen te worden voor een masteropleiding in Groningen of Tilburg.

Mastergids
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Universiteit Tilburg hebben de minste masters met selectieprocedures. Beide onderwijsinstellingen staan onderaan de lijst die woensdag werd gepubliceerd door Mastergids 2016 . Slechts 38 van de bijna honderd masteropleidingen van de Rijksuniversiteit in Groningen maken gebruik van selectie. In Tilburg hebben elf van de veertig masteropleidingen zo’n procedure. Alleen technische universiteiten hebben minder selecties, daar is vrijwel altijd sprake van directe toelating.

Uit het onderzoek door de Mastergids 2016 blijkt dat masteropleidingen steeds vaker gebruikmaken van selectieprocedures. Dit betekent dat studenten niet automatisch worden toegelaten tot de master die zij willen doen. Er wordt gekeken naar eerdere opleidingen, behaalde cijfers en er worden intakegesprekken gevoerd.

'Graag toppers'
Volgens Riepko Buikema, woordvoerder van de RUG, zal de universiteit in de toekomst meer met selectieprocedures moeten gaan werken. ,,Als we dat niet doen, bestaat de kans dat studenten die afvallen bij andere masterstudies in Groningen terechtkomen. Wij willen hier natuurlijk ook graag toppers hebben.’’

Voorbarig
Eerder berichtte Dagblad van het Noorden dat studenten in Groningen niet zitten te wachten op strengere selectiecriteria bij masteropleidingen. Studentenpartij Calimero startte vorige week een petitie om de selectie tegen te gaan. Volgens Buikema is dit te voorbarig van de studentenpartijen. Er zijn nog geen concrete plannen voor nieuwe selectieprocedures.

In de Mastergids 2016 wordt ook geconcludeerd dat de helderheid over de toelatingseisen van masterstudies erg verschilt: ‘De universiteiten in Utrecht en Rotterdam hebben heel duidelijke toelatingseisen, terwijl er bij de eisen van de Rijksuniversiteit Groningen moet worden geraden wat er bedoeld wordt’.

Buikema kan zich niet vinden in deze kritiek. ,,Je kunt per opleiding eenvoudig brochures downloaden waarin de toelatingseisen staan vermeld. Omdat de eisen vaak veranderen, is het een continu proces om dit bij te houden. Het is ook in ons eigen belang dat deze duidelijk zijn. De kritiek is wel een extra signaal om er nog eens naar te kijken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu