Groningse wetenschappers op zoek naar bovennatuurlijke krachten op popfestival Lowlands

Lowlandsbezoekers arriveren bepakt en bezakt op het festivalterrein. Foto: ANP (uit 2015)

Kunnen apparaten onze gemoedstoestand beïnvloeden? Hoe ontstaat een nieuw taal? Dit weekeinde doen wetenschappers uit Groningen onderzoek tussen de fuivende en feestende festivalgangers op Lowlands in Biddinghuizen.

Bijzonder hoogleraar Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is er, ondanks de slechte weersvoorspellingen, klaar voor. Hij is dit weekeinde drie dagen lang, samen met zijn collega Gregory Mills en een team van tien personen, aanwezig op Lowlands om onderzoek te doen naar taal. Meer specifiek: naar hoe een taal ontstaat en verandert. Dat onderzoeken ze door middel van een spelletje.

Het is de tweede keer dat wetenschappers van de RUG op het muziekfestival in de polder onderzoek doen onder festivalbezoekers. Het is onderdeel van het programma Lowlands Science. Niet alleen wetenschappers van de RUG zijn aanwezig in Biddinghuizen. Onder meer de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht sturen een delegatie bollebozen.

Soort Guitar Hero

Wieling en Mills laten dit jaar bezoekers in duo’s een soort spelletje met elkaar spelen. ,,We gaan kijken hoe taal verandert en ontstaat door middel van dat spelletje. Zie het als een soort Guitar Hero waarbij de twee deelnemers proberen samen een melodie te spelen, zonder dat ze elkaar zien.’’

Én zonder instrument. Want de deelnemers mogen alleen hun stem gebruiken. Ze hebben in totaal drie klanken tot hun beschikking: kie, ka en koe, waarvan ieder er maar twee mag gebruiken. En een van de twee kan de melodie maar zien. De ander heeft instructies nodig van zijn tegenspeler om te weten wanneer zijn of haar noten gespeeld moeten worden. Ook voor die instructies mogen de spelers slechts de twee klanken gebruiken.

Niet alleen de uitspraak, ook de tongbewegingen worden opgenomen tijdens dit experiment. Dat gebeurt met een echoscopie apparaat.

A tidy tiger tied a tie tighter to her tidy tail

Vorig jaar deed Martijn Wieling ook onderzoek op Lowlands. Hij wilde toen weten wat de invloed van alcohol was op Nederlandse festivalbezoekers wanneer ze Engels en Nederlands spraken.

In een glazen container, met een helm op, een microfoon om en met een echoapparaat onder hun kin lazen bezoekers een Engelse en een Nederlandse tongbreker op: ‘ A tidy tiger tied a tie tighter to her tidy tail ’ en ‘De kat krabt de krullen van de trap’.

Wieling: ,,Uit dat onderzoek is gebleken dat onder invloed van meer alcohol de uitspraak van de Nederlandse taal verslechtert, maar dat alcohol geen invloed heeft op de uitspraak van de Engelse taal. Dat komt wellicht doordat mensen zich met alcohol op wat vrijer voelen en daarnaast het stereotype Nederlandse accent wat minder duidelijk hoorbaar is.’’

Bestaan bovennatuurlijke krachten?

Naast Wieling is ook Jacob Jolij aanwezig op Lowlands. Hij is afdelingshoofd van de Onderzoeksondersteuning GMW en universitair docent bij de basiseenheid Experimentele Psychologie. Zijn onderzoek heeft een heel ander onderwerp.

,,We hebben er enorm veel zin in. We gaan onderzoeken of elektronische dobbelstenen van slag raken door de stemming op Lowlands’’, zegt Jolij. Voor zijn onderzoek worden toevalsgeneratoren geplaatst op het terrein . Dat zijn apparaten die een willekeurig getal produceren. De onderzoekers van de RUG willen daarmee kijken of de stemming op het festival effect heeft op de getallen die de generator toont.

Nieuws

Meest gelezen

menu