RUG-wetenschappers onderzoeken op Lowlands of je met alcohol op beter bent in een vreemde taal

Lowlands is een uitstekende gelegenheid om onderzoek te doen naar de effecten van alcoholgebruik. foto ANP KIPPA FERDY DAMMAN

Spreken Nederlanders onder invloed van alcohol beter Engels? Dat onderzocht Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen dit weekend op Lowlands Science.

A tidy tiger tied a tie tighter to her tidy tail . In een glazen container, met een helm op, een microfoon om en met een echoapparaat onder hun kin lezen bezoekers van Lowlands deze Engelse tongbreker op. Gaat dat met alcohol op makkelijker?

Ilse Damink (25) vond het nuchter best lastig. Gerrit van der Hijde (36) vond het na een paar biertjes redelijk goed te doen. Of Nederlanders onder invloed van alcohol beter Engels spreken, weet Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen binnenkort door alle data van bezoekers van Lowlands te analyseren.

Wetenschapsprogramma

Afgelopen weekend stond hij met Jidde Jacobi, Pauline Veenstra, Stefanie Keulen, Lisanne de Jong, Teja Rebernik, Aude Noiray, Masha Medvedeva, Anna Pot, Mara van der Ploeg, Vera Hukker en Gerwin Blankevoort op Lowlands Science, het wetenschapsprogramma dat sinds drie jaar onderdeel is van het muziekfestival in Biddinghuizen.

Want waar je kun beter onderzoek doen onder nuchtere en beschonken mensen dan op een festival? Drie dagen lang van 12.00 tot 20.00 uur namen de onderzoekers experimenten af met deelnemers. Ongeveer 150 deelnemers lazen Engelse en Nederlandse teksten en tongbrekers voor en spraken losse klanken uit. Deelnemers deden dat met een echoapparaat onder hun kin, waardoor de onderzoekers de tongbewegingen kunnen analyseren. In totoaal beoordeelden driehonderd deelnemers de opnames van anderen.

 

Dat is nog best moeilijk, zegt Damink. ,,In het begin klinkt het nog wel goed, maar dan struikelen ze over wat woorden en wordt het lastiger om het cijfer te bepalen.’’

Van der Hijde vond het beoordelen lastiger dan het spreekgedeelte. ,,Ik ben wel benieuwd of er veel verschil is als ik het onderzoek nuchter ga proberen. Ik denk dat ik dat nog wel ga doen.’’

Dat is ook wat de onderzoekers het liefste hebben, zegt promovendus Jidde Jacobi. ,,Idealiter zou iedereen twee keer meedoen: nuchter en als ze gedronken hebben. We willen een ruime schaal: van nuchter, een beetje gedronken, iets meer gedronken tot dronken.’’

Data verzamelen

Het is de eerste keer dat wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen meedoen aan Lowlands Science. Het is voor hen een ideale manier om veel data te verzamelen. ,,Normaal werf je respondenten via je studie, oproepen of kennissenkring. Hier bereik je veel meer mensen en is de groep diverser’’, zegt Anna Pot.

,,Het is heel leuk om te doen’’, zegt Jacobi. ,,Normaal zit je in een laboratorium. Nu kun je het onderzoek aan andere mensen laten zien.’’

Voor Mandy (26) is het niet de eerste keer dat ze deelneemt aan een onderzoek. ,,Op de universiteit heb ik een keer meegedaan aan een onderzoek. Toen had ik alleen koffie op. Met alcohol is het toch anders. Ik had nog weinig gedronken, mijn promillage was 0,34 promille. Ik denk dat ik vanavond nog even terugkom als ik meer heb gedronken. Dan wordt het er niet beter op denk ik’’, zegt Mandy.

Of dat klopt, gaan de wetenschappers uitzoeken. De beoordelingen van de opnames kunnen ze snel analyseren, maar de echodata is lastiger te analyseren. Hiervoor heeft Wieling meer tijd nodig. Hij hoopt binnen een jaar de resultaten te hebben.

Nieuws

menu