RUG-wetenschappers willen verbod op autonome wapens (zoals killerdrones en gevechtsrobots)

Nieuwe wapentechnologie: een zelfsturende drone. Foto: Shutterstock

Een groep RUG-wetenschappers vreest dat zelfsturende killerdrones en gevechtsrobots de drempel verlagen om oorlog te voeren. In een open brief vragen zij met 150 collega’s om een verbod op wapensystemen die beslissingen kunnen nemen zonder betekenisvolle menselijke controle.

Binnenkort vergadert de regering over haar positie rond autonome wapens. De ondertekenaars van de brief, waaronder RUG-hoogleraren Andrej Zwitter, Rineke Verbrugge, Niels Taatgen, Herbert Jaeger en Michael Biehl, willen dat Nederland zich internationaal hard maakt voor juridisch bindende afspraken rond het gebruik van deze wapens.

De wetenschappers zijn deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie, een technologie die wordt ingezet om wapens zonder tussenkomst van de mens beslissingen te kunnen laten maken. Zo is het technisch al mogelijk dat grensbewakingsrobots zonder menselijke tussenkomst een ‘illegale passant’ kunnen doden en dat drones op basis van bijvoorbeeld nummerbordherkenning automatisch voertuigen kunnen bombarderen.

Gevaarlijke ontwikkeling

Hoewel kunstmatige intelligentie veel positieve toepassingen kent, bijvoorbeeld in de medische wetenschap, zien de ondertekenaars autonome wapens als een gevaarlijke ontwikkeling. ,,Wanneer deze wapens zijn ontwikkeld, wordt de drempel verlaagd om oorlog te voeren en kunnen conflicten sneller escaleren’’, valt in de brief te lezen.

Volgens de wetenschappers brengt de ontwikkeling van autonome wapens een peperdure wapenwedloop met zich mee, die niet tot meer veiligheid zal leiden. Ze verwachten dat het zorgt voor een toename van regionale en mondiale spanningen.

Actie is nodig, stellen ze dan ook: ,,Zodra deze doos van Pandora geopend is, zal hij moeilijk te sluiten zijn. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf.’’ De Nederlandse regering zou zich moeten aansluiten bij internationale inspanningen om dergelijke wapensystemen preventief te verbieden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu