RUG wil meer diversiteit onder hoogleraren

Het Academiegebouw van de RUG aan het Broerplein in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil meer vrouwelijke hoogleraren. Twee medewerkers gaan de aanstelling van hoogleraren in de gaten houden.

De twee medewerkers krijgen de titel Chief Diversity Officers (CDO) en zijn nodig omdat de universiteit haar doelstelling van 25 procent vrouwelijke hoogleraren nog nooit heeft gehaald. Deze werd ruim twee jaar geleden door de RUG gesteld. ,,We zitten nu zo rond de 20 procent’’, zegt Gernant Deekens, persvoorlichter van de RUG. ,,De CDO’s kunnen hopelijk een bijdrage leveren aan dat streefcijfer en aan de positie van vrouwen bij de universiteit.’’

De Groningse universiteit is niet de enige universiteit in Nederland met te weinig vrouwelijke hoogleraren. De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2015 laat zien dat maar zeventien procent van de hoogleraren in Nederland vrouw is. Aan geen enkele Nederlandse universiteit is meer dan 25 procent van de hoogleraren vrouwelijk. Bij de technische universiteiten is het percentage dramatisch laag.

Iedereen evenveel kans

Elmer Sterken, rector magnificus van de Groningse universiteit, maakte gisteren tijdens de uitreiking van de Aletta Jacobs Prijs 2016 bekend dat Gerry Wakker en Jasper Knoester de eerste CDO’s van de Rijksuniversiteit Groningen zijn. Wakker is de decaan van de letterenfaculteit. Zij zal samen met Knoester, de decaan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, de nieuwe functie bekleden.

Een CDO ziet erop toe dat iedereen evenveel kans maakt om aangenomen te worden bij een organisatie. Zij zorgen ervoor dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen, vrouwen en vertegenwoor- digers van etnische groepen. ,,We zullen ons vooral bemoeien met de aanstelling van hoogleraren en proberen binnen de universiteit bewustwording te creëren over het tekort aan vrouwen’’, zegt Wakker. Volgens Knoester kan dit bijvoorbeeld door sollicitatieprocedures scherp in de gaten te houden.

Het aanstellen van CDO’s is niet de enige manier waarop de RUG vrouwelijke hoogleraren probeert aan te trekken. Sinds 2003 heeft de universiteit het Rosalind Franklin Fellowship waarmee de universiteit meer ruimte voor vrouwelijke topwetenschappers creëert.

De RUG is de vierde universiteit in Nederland met een CDO. De universiteit van Leiden, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit gingen Groningen voor.

Nieuws

menu