Raad Appingedam is het eens: verdubbeling N33 moet doorgaan, geld mag niet naar aanleg zuidelijke ringweg Groningen

De N33 richting Siddeburen. Foto: Archief DVHN

Geen rotondes maar ovondes, extra maatregelen bij de Farmsumerweg, een aquaduct: de gemeenteraad van Appingedam discussieerde woensdagavond over de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam.

Doel van het plan is de verkeersader verbreden en verleggen waardoor de route veiliger en sneller wordt. Dat is volgens de gemeente heel belangrijk voor de economie in het gebied.

Ovondes, aquaducten en veiligheidsmaatregelen

Het college heeft een zienswijze opgesteld over de plannen met aanvullingen en kanttekeningen. Zo ziet Appingedam het liefst dat de in de plannen opgenomen rotondes, veranderen in zogenaamde ovondes. Die zorgen voor een nog betere doorstroming op de weg. Omwonenden vrezen dat de verdubbeling ertoe leidt dat het drukker wordt op de Farmsumerweg in Appingedam. Om ervoor te zorgen dat deze weg veilig blijft, wordt er onderzoek gedaan naar het aantal verkeersbewegingen en naar eventuele maatregelen.

Ook gaan er stemmen op voor een aquaduct onder het Eemskanaal. Dit is volgens raadsleden nodig omdat de brug over het Eemskanaal door de toenemende scheepsvaart vaak openstaat. „De brug wordt anders het nieuwe knelpunt”, zegt Iwan Poucki (Lokaal Belang Eemsdelta). De gemeente Delfzijl pleit al langer voor een oplossing voor dit probleem.

Niet zonder slag of stoot

De planvorming, die gestart is in 2015, verloopt niet zonder slag of stoot. Door de vernieuwde stikstofregels kwamen de plannen al eens stil te liggen, de startdatum van de werkzaamheden is met een jaar uitgesteld, er was onder de inwoners van het gebied onvrede over de aansluiting van de N33 aan de kant van Appingedam en nu lijkt heel het project op losse schroeven te staan omdat het geld dat nodig is voor de verdubbeling misschien gebruikt wordt voor de aanleg van de zuidelijke ringweg in Groningen.

Dat laatste wil de fractie Lokaal Belang Eemsdelta absoluut voorkomen. De partij diende daarom een motie in: de overschrijding van de kosten voor de aanleg van de zuidelijke ringweg in Groningen mag geen reden zijn om de verdubbeling van de N33 Midden (Zuidbroek - Appingedam) uit te stellen dan wel af te blazen. Die motie werd aanvaard.

Nieuws

Meest gelezen

menu