Raad Loppersum woedend. Burgemeester: ‘Niets bereikt in gesprek met Wiebes’

De gemeenteraad van Loppersum is woedend over de onbuigzame houding van minister Wiebes. Verscheidene raadsleden pleiten voor acties.

Tijdens een extra raadsvergadering vanavond maakte burgemeester Albert Rodenboog bekend dat het gesprek met Wiebes aan het eind van de middag tot niets leidde.

,,We hebben niets bereikt deze middag’’, aldus Rodenboog. ,,De angel is er niet uitgehaald. De minister blijft zeggen dat hij pas een keuze over de versterking kan maken wanneer hij de adviezen heeft. We hebben indringend met elkaar gesproken en we hebben het gehad over dingen die de minister eenzijdig heeft gedaan.’’

Wiebes liet weten dat er als opvolger van de afgelopen week opgestapte NCG Hans Alders een interim-bestuurder wordt aangesteld.

Woest

Partijen in de raad zijn woest over de houding van Wiebes. ,,Mijn broek zakt hier van af. Dit is gewoon onvoorstelbaar. Dit is gewoon niet meer te begrijpen. Afspraken en beloftes worden eenzijdig opgezegd. De woordspelletjes van Wiebes hangen ons de strot uit. De mens achter de getallen interesseert hem geen moer’’, zegt Chris Bultje van de PvdA.

,,Wiebes maakt er handig gebruik van dat wij ons eigen provinciebestuur tot de orde moesten roepen. Ook de provincie moet zich houden aan de gemaakte afspraken. Zit de provincie nog wel op één lijn met de bevingsgemeenten?’’

Minuut stilte

Erwin Swaagman (Loppersum Vooruit) pleitte voor een minuut stilte voor Loppersum. ,,We moeten tot daden overgaan. Wij hebben het vertrouwen in Wiebes behoorlijk verloren.’’

,,We willen ook weten of commissaris Paas op één lijn zit met de bevingsgemeenten. Daar horen we verschillende berichten over’’, aldus Swaagman.

,,We moeten echt een heel duidelijk signaal afgeven. Ik weet niet eens meer wat ik moet zeggen’’, vindt Anneke Knip (GroenLinks)

Bé Prins (CU:) ,,Het was al lang code rood. De winning wordt alleen lager, maar gaat wel door. Je moet doorgaan met de versterking. Eenzijdig opzeggen zoals Wiebes doet kan niet. Er is zo geen toekomst voor dit gebied. Dat moet echt anders.’’

,,Als raad worden we in ons hemd gezet. De heer Alders is hier een paar keer geweest en we hebben het meerjarenplan vastgesteld, dat nu aan de kant wordt geschoven. Kan dat zo maar? De bestuurlijke puinhoop is compleet en daar zijn we niet trots op’’, zegt Bert-Jan Huizing (VVD).

Prins pleit net als enkele andere raadsleden voor een onderzoek naar juridische stappen.

Nieuws

Meest gelezen

menu