Raad Stadskanaal sceptisch over regiodeal Oost-Groningen van 30 miljoen

Het gemeentehuis van Stadskanaal Foto: DVHN

Wie met een zak geld van vijftien miljoen aankomt wordt normaal jubelend ontvangen. Hoe anders was dat voor programmamanager regiodeal Oost-Groningen Tijmen Hordijk. Maandagavond mocht hij de plannen voor de deal toelichten in Stadskanaal, gemeenteraadsleden bleek echter weinig vertrouwen te hebben in de nog abstracte plannen, die al op 1 juli bij het Rijk moeten liggen.

In totaal ligt er een afspraak op tafel om dertig miljoen te investeren in Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde. De helft daarvan komt vanuit het Rijk, de andere helft vanuit de gemeente. Het geld moet over een periode van vier jaar geïnvesteerd worden werkgelegenheid en inkomen, gezondheid, woonomgeving, opleidingsniveau- en participatie te verbeteren. De raad van Stadskanaal werd als eerst bijgepraat.

Het merendeel van de plannen bouwt voort op al bestaande projecten en veel algemene termen als ‘inzet op gedragsverandering’ bij gezondheid, ‘investeren in vestigingsklimaat’ en ‘werkleerbedrijven inzetten als kraamkamer voor talent’. De vraag van SP’er Anton Reinders over wat het nieuwe programma voor schuldhulp ‘pilot schuldenlab’ inhield, kon Hordijk niet beantwoorden.

Weinig vertrouwen in resultaat

De plannen zijn op de hoofdlijnen uitgewerkt, maar zo merkte Jur Mellies (Lokaal Betrokken) op: „Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij, je moet blij zijn met het geld, maar we hebben in het verleden vaker dit soort injecties gehad. Uiteindelijk zijn het toch speldenprikjes gebleken. Wat wij nodig hebben in dit deel van het land is een infuus. Gaat deze regiodeal ons van de problemen afhelpen?” Ook Klaas Pals (D66) was sceptisch: „We hebben dit soort initiatieven jaar in jaar uit gehad. Waar verschilt dit qua perspectief met al die andere initiatieven?”

Bovendien is er door de coronacrisis maar weinig contact geweest met burgers terwijl de hoofdlijnen al wel op tafel liggen en het plan op 1 juli al richting het Rijk moet, willen de gemeenten de beloofde vijftien miljoen echt krijgen. Anton Reinders (SP) uit daar zijn teleurstelling over ‘dat lijkt mij toch de verkeerde volgorde’, oordeelt hij ondanks de belofte op latere betrokkenheid van burgers.

‘Proces komt nog’

Volgens Hordijk komt dat proces er nog. Door de coronacrisis was hij met handen gebonden, overleg ging moeizaam. „Als wij nu een participatieproces zouden optuigen zou dat rommelig zijn, dat willen we straks beter doen. Daarover hebben we wel nagedacht.” Voor het opstellen van de hoofdlijnen zouden veel maatschappelijke medewerkers en beleidswerkers zijn benaderd, waaronder die bij scholen, werk- leerbedrijven, woningcorporaties en gezondheidscorporaties ‘de grotere partijen in de regio’ noemt Hordijk ze. „Na de zomer gaan we er (het betrekken van burgers red.) blijvend mee bezig.”

Het idee is namelijk dat Oost-Groningers meer gaan bouwen op hun eigen kracht, daarvoor is hun inspraak nodig, zegt ook Hordijk. „Ik hoor ‘infuus’ maar ik wil iets teweeg brengen vanuit de kracht van de inwoner zelf waardoor een toekomstperspectief ontstaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu