Raad Veendam: schade door mijnbouw moet worden vergoed

Het gemeentehuis in Veendam. Foto: DvhN

Een meerderheid van de raad van Veendam vindt dat er een omgekeerde bewijslast moet gelden voor schades aan gebouwen in het zoutwinningsgebied rond Veendam.

Dat moet worden opgenomen in een zienswijze, een reactie, op het ontwerpbesluit van minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om nieuwe zoutwinning door Nedmag toe te staan. Alle partijen vinden dat er een betere schaderegeling moet komen. ,,Het maakt niet uit wie of hoe schade vergoed wordt, als het maar vergoed wordt’’, aldus fractievoorzitter Christel Knot van GemeenteBelangen.

Voorlopige zienswijze

Maandagavond nam de raad met 15 stemmen voor en vier tegen, een voorlopige zienswijze aan die de komende weken nog kan worden aangepast. Benadrukt wordt dat het om een concepttekst gaat die na de zomer definitief wordt vastgesteld. Aanvullingen en wijzigingen zijn nog steeds mogelijk.

Buurgemeente Midden-Groningen mag dan mordicus tegen zijn, Veendam heeft bij de minister extra tijd bedongen om tot een definitieve zienswijze te komen. Uiterlijk de eerste week van september moet er een definitief advies liggen.

Dilemma

De gemeente voelt zich voor een dilemma geplaatst: veiligheid voor mens, natuur en milieu versus belangen van economie, werkgelegenheid en innovatie. Wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen): ,,Veiligheid is voor ons het belangrijkst. Dat staat voor ons voorop. Maar je kunt ook niet zonder meer stoppen met zoutwinning. Het is belangrijk voor de werkgelegenheid en economie. We zullen een zorgvuldige afweging moeten maken.’’

Stop zoutwinning. Punt.

Een amendement van de SP met de strekking: ‘Geen zoutwinning door Nedmag. Punt.’ Kreeg alleen steun van de eigen fractie, van de fractie VUK en van raadslid Job Westerhuis van coalitiepartij GemeenteBelangen die daarmee afwijkt van het standpunt van zijn fractie.

Lies Zondag (VUK) verzocht om een schorsing van 24 uur en wilde dinsdagavond over de zienswijze stemmen. Raadsleden zouden dan de mogelijkheid hebben een uitleg van EZ over de plannen dinsdag in theater vanBeresteyn bij te wonen. Ze kreeg alleen de SP mee.

Tijd genoeg

De meeste partijen delen de zorgen van de anderen maar vinden ook dat er nog tijd is om tot een definitieve tekst te komen. Tashin Mete van de PvdA: ,,Tot de eerste week van september kunnen we met aanvullingen komen.’’ De ChristenUnie vond de voorliggende tekst te mager. Na uitleg van het college dat de tekst zeker nog kan worden herzien, ging de partij akkoord. Zo niet Lies Zondag: ,,Ik voel me hier echt ongemakkelijk onder. Het gaat om een verstrekkend besluit. Dit is niet stevig genoeg. Ik heb er geen vertrouwen in dat we dit op een later tijdstip kunnen corrigeren.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu