Raad van State geeft Groningen gelijk met het kappen van de bomen op het A-kerkhof

Over de bomenkap op het A-kerkhof in Groningen, waar nog steeds een procedure over speelde, kreeg de gemeente woensdag alsnog gelijk van de Raad van State.

In februari 2020 werden aan het A-kerkhof in Groningen drie bomen gekapt.

In februari 2020 werden aan het A-kerkhof in Groningen drie bomen gekapt. Foto: DvhN

Van het hoogste rechtscollege hoeft de gemeente ook geen proceskosten te vergoeden aan de stichting Bomenridders, die de kap aanvocht. Over het kappen van de bomen was in de stad veel te doen.

Oploop

Ongekend veel mensen liepen tegen de plannen te hoop. Letterlijk, bij een ‘oploop’ aan de voet van de toren in 2019. Figuurlijk bij de bezwaarcommissie waarbij zelden zoveel burgers aanklopten (bijna iedereen werd overigens niet-ontvankelijk verklaard). In open brieven.

Uiteindelijk kapte de gemeente begin vorig jaar na toestemming van de rechtbank en vlak voor het broedseizoen drie bomen. Dat waren er twee minder dan in het oorspronkelijke plan.

De transformatie van het donkere grasveldje aan de voet van de toren tot een grindpleintje met zitjes en bloemperken begon vorig jaar. Stichting Bomenridders sprak er schande van dat de gemeente de afloop van de juridische procedure niet wilde afwachten.

Vertrouwen

Nu blijkt dat het van de Raad van State allemaal mocht. Volgens de rechters hadden twee van de drie gekapte bomen een beperkte bladerkroon. Daardoor, en door het planten van zes nieuwe bomen in de buurt, hebben ze alle vertrouwen dat het bladerdek en de houtopstand binnen redelijke termijn weer vergelijkbaar zijn met de oude situatie.

Ze twijfelen ook niet aan de manier waarop Groningen 105 m2 taxus wil herplanten. Dat gebeurt elders met 4462,50 euro uit het herinrichtingspotje via een groenfonds.

De stichting voerde ook aan dat de overheid door het Klimaatverdrag is verplicht om CO2 opslag (bomen) in stand te houden en uit te breiden. Deze internationale bepalingen kunnen volgens de Raad van State niet zonder meer als objectief recht door de rechter worden toegepast op projectniveau.

De vergunning was al in 2018 verleend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu