NAM mag 8,1 miljard kubieke meter gas winnen uit Groningerveld. Minister gaf terecht toestemming voor gaswinning 2020/2021 in Groningen: 'Ook rekening houden met belangen afnemers gas'

Toenmalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) keurde terecht het gasbesluit over het jaar 2020-2021 goed. In dat besluit geeft hij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) toestemming om 8,1 miljard kubieke meter gas te winnen uit het Groningenveld.

Raad van State

Raad van State ANP

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in Den Haag die woensdagochtend is gepubliceerd. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter van Nederland. Een uitspraak van deze rechter is dan ook definitief.

Ruim zeven weken geleden, op 1 juni, was het voor de vijfde keer sinds 2015 dat het winningsbesluit van de minister van EZK op tafel lag bij de Raad van State. De Groninger Bodem Beweging (GBB) en vijf burgers hadden (wederom) bezwaar aangetekend tegen het besluit van de minister. Zij zijn met de beslissing van de Raad van State in het ongelijk gesteld.

Hoeveel gas mag de NAM winnen?

Ook nu was de centrale vraag: hoeveel gas mag de NAM eigenlijk winnen uit het Groningenveld? Voor ‘seizoen 2020/2021’ (een gasjaar loopt van oktober tot oktober) kreeg het bedrijf toestemming in september 2020 van toen minister Eric Wiebes om maximaal 8,1 miljard kuub gas naar boven te halen. Dat is volgens de huidige demissionair minister van EZK, Stef Blok, nodig vanwege ‘de leveringszekerheid’. GBB en de Groningers vinden dat de minister hiermee ‘die leveringszekerheid nog steeds boven de veiligheid van de Groningers stelt’.

De Raad van State vindt dat minister Blok - en eigenlijk dus toenmalig minister Wiebes - mocht instemmen met het besluit om 8,1 miljard kuub gas uit het veld in Groningen te halen. Vooral ook omdat Blok ‘maatregelen heeft genomen om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen naar nul’. Volgens de staatsraden - zoals de rechters van de Raad van State worden genoemd - moest Blok belangen tegen elkaar afwegen.

Aan de ene kant de belangen van de inwoners van Groningen (‘zo snel mogelijk stoppen met de gaswinning’). Aan de andere de belangen van gas-afnemers, zoals instellingen en bedrijven uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. ,,Zij hebben er belang bij dat zij niet abrupt worden afgesloten van het Groninger gas, zodat bedrijven hun activiteiten kunnen voortzetten en woningen in de winter kunnen worden verwarmd’, staat in de uitspraak. Ook wordt er steeds minder gas gewonnen, stelt de Raad van State die oordeelt dat daarmee de risico’s ook afnemen.

Aardbevingen ontstaan door gaswinning

In 2015 en 2017 werden de gasbesluiten van toenmalig minister Henk Kamp compleet gefileerd door de hoogste bestuursrechter. Zes jaar geleden besloten de staatsraden dat er maximaal 27 miljard kubieke meter gas mocht worden opgepompt uit het gasveld in Groningen door de NAM (eigendom van Shell en Exxonmobil).

Twee jaar later mocht maximaal 21,6 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld worden gewonnen en moest de minister terug naar de tekentafel. Hij had vastgelegd dat de NAM vijf jaar lang (tot en met dit jaar) deze hoeveelheid mocht winnen, maar een goede onderbouwing ontbrak. Het gasbesluit van 2019/2020 was volgens de bestuursrechter wel goed afgewogen.

De gaswinning uit het veld in Groningen is de oorzaak van de vele aardbevingen die plaatsvinden in de provincie Groningen. Hierdoor ontstaat veel schade aan huizen en gebouwen. De NAM wint al 58 jaar (sinds 1963) gas uit het Groningenveld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu