Raad van State buigt zich weer over de gaswinning

Foto: Archief Kees van de Veen

Twaalf beroepschriften die zijn ingediend tegen het gaswinningsbesluit van minister Eric Wiebes worden vandaag behandeld door de Raad van State.

Volgens de indieners, de Groninger Bodem Beweging en een aantal inwoners van Groningen, moet de gaswinning sneller omlaag of zelfs helemaal gestopt en moet veel meer werk worden gemaakt van de versterking van huizen. Ook de afhandeling van schade moet sneller. De critici stellen dat Wiebes de leveringszekerheid van gas belangrijker vindt dan de veiligheid van inwoners van Groningen.

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft in zijn besluit bepaald dat er in het lopende gasjaar van 2019-2020 maximaal 11,8 miljard kuub gas in Groningen wordt gewonnen. Mogelijk is er minder gas nodig door de zachte winter. In 2022 gaat de gaskraan in Groningen helemaal dicht.

Vernietigd

De Raad van State heeft de afgelopen jaren enkele malen een gaswinningsbesluit vernietigd. De laatste keer was juli vorig jaar, toen Wiebes kreeg te horen dat hij beter moest motiveren waarom de gaswinning na het gasjaar 2018-2019 niet sneller kan worden afgebouwd naar nul.

De overheden in Groningen (provincie, gemeenten en waterschappen) hebben overigens deze keer geen beroep aangetekend tegen het gasbesluit bij de bestuursrechter. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) zei eind vorig jaar dat bezwaar maken juridisch geen zin heeft. ,,We gaan de zaak niet winnen.” Bovendien heeft Wiebes volgens hem met de snelle afbouw van de winning voldaan aan de wens van de regio.


Nieuws

Meest gelezen

menu