Raad van State haalt streep door gasbesluit

Duizenden Groningers in catie tijdens de fakkeloptocht in 2017. Foto: Archief ANP

De Raad van de State heeft woensdag een streep gehaald door het gasbesluit van het kabinet. 

De Raad stelt dat toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp zijn besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, niet goed heeft onderbouwd.

Daarbij wordt gedoeld op de risico's voor bewoners in het Groningse aardbevingsgebied. ,,Ook is niet gemotiveerd waarom de leveringszekerheid als ondergrens is genomen voor de hoeveelheid te winnen gas. Ondanks de onzekerheid over de gevolgen'', stelt de Raad.

Maatregelen

Het hoogste rechtsorgaan vindt dat toenmalig minister Kamp bovendien niet duidelijk heeft gemaakt welke maatregelen mogelijk zijn om de behoefte aan gas te beperken. De Raad van State wil niet dat de gaswinning voor vijf jaar wordt vastgelegd.

De nieuwe minister van Economische Zaken Eric Wiebes krijgt van de Raad een jaar de tijd om een nieuw, beter onderbouwd, gasbesluit te nemen. In de tussenliggende tijd mag de NAM 21,6 kubieke meter gas winnen.

De hoogste bestuursrechter van het land oordeelde woensdag zowel over de bezwaren vanuit de provincie, die er op neerkomen dat nog altijd veel te veel gas uit de bodem wordt gehaald, als over de bezwaren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Nieuwe grens

Kamp besloot in september vorig jaar dat de NAM nog maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas per jaar mocht winnen. Sinds oktober geldt de nieuwe grens van 21,6 miljard kuub per jaar.

Diverse Groningse gemeenten, de provincie en gedupeerde inwoners eisen een verdere verlaging van de gaswinning of zelfs totale stopzetting daarvan. 

Nieuws

Meest gelezen

menu