Raad van State haalt streep door plan supermarkt aan Rodenburg in Leek

De gemeente Leek hoeft van de Raad van State niet alsnog een vergunning voor een supermarkt aan de Rodenburg en Industriepark te verlenen, zo blijkt woensdag uit de definitieve uitspraak.

De Raad is het niet eens met adviesbureau RetailPlan, dat de rechtszaak aanspande. Het omstreden adviesbureau uit Drachten meende dat B&W van Leek te laat gereageerd hadden op een vergunningsaanvraag.

Verstopte aanvraag

Volgens Wim Eilering van het adviesbureau was er door het late reageren van het gemeentebestuur automatisch(van rechtswege) een omgevingsvergunning voor een supermarkt verleend. De Raad ziet het anders en stelt dat de vergunningaanvraag van Eilering dubbelzinnig en niet eenduidig was.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning was ergens onder aan een lange brief over het ruimtelijke beleid van de gemeente verstopt.

Niet de eerste afwijzing

Overigens is het niet de eerste keer dat RetailPlan van de Raad van State het lid op de neus krijgt. Ook in andere gemeentes probeerde RetailPlan meestal tevergeefs met vage brieven automatisch verleende bouw(omgevings)vergunningen binnen te halen.

Ook in die gevallen kwam de werkwijze van RetailPlan erop neer dat het bedrijf een hele vage brief schreef en dan in een bijzinnetje om een vergunning vroeg.

De bedoeling was dat de gemeente daar niet, te laat, of verkeerd op reageerde en dat er dan volgens de bestuurswet van rechtswege een vergunning zou zijn verleend.

Nieuws

Meest gelezen

menu