Raad van State stelt burgemeester Westerkwartier in het gelijk. 'Verhuurder had meer kunnen doen om hennepkwekerij in loods in Noordwijk te ontdekken'

Foto: Pixabay

De Raad van State vindt dat een huisbaas uit Tolbert meer had kunnen en moeten doen om erachter te komen dat er een illegale kwekerij met ruim 1.500 hennepplanten in zijn Noordwijkse loods zat.

Om die reden mocht burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier de loods een jaar op slot doen. Dat was onder meer nodig om aan de ‘drugsscene’ het signaal af te geven dat de loods uit de roulatie was genomen.

1.500 planten niet voor eigen gebruik

De verhuurder was het daar niet mee eens en hoopte tevergeefs dat ’s lands hoogste bestuursrechter een streep door die sluiting zou halen. Maar de Raad van State is het eens met de burgemeester en laat het sluitingsbevel in stand.

Belangrijkste reden is dat een kwekerij met 1.500 planten zeker niet voor eigen gebruik was en een keten vormde in de drugshandel.

Verhuurder had actiever moeten controleren

Dat de Tolberter verhuurder er niets mee te maken had en er niets van wist, helpt hem niet. Het feit dat de verhuurder af en toe kwam kijken bij de loods en bijbehorende woning blijkt niet genoeg. De Raad stelt dat hij actiever had moeten controleren in de loods.

Verder vindt de Raad niet dat de burgemeester de bijbehorende verhuurde woning ook had moeten sluiten. Want daar woonde de huurder die de hennepplanten kweekte. Maar die zit nog prinsheerlijk in de woning. Dat wringt bij de verhuurder die graag een reden had gehad om de huurder eruit te zetten.

De Raad stelt dat de burgemeester de woning niet kon sluiten, omdat daar geen hennepplanten of andere drugs zijn aangetroffen. En daar moet de Tolberter het mee doen.

Naar een schadevergoeding door de gemeente kan hij wel fluiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu